Kozmik Radyo & Haber

80 bin ‘Tıbbi Laboratuvar Teknikeri’ atama bekliyor

80 bin ‘Tıbbi Laboratuvar Teknikeri’ atama bekliyor
423 views
08 Şubat 2021 - 11:50

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, sağlık teknisyen ve teknikerlerinin atama sorununu meclis gündemine taşımaya devam ediyor.

Yıllardır atama bekleyen yüzbinlerce üniversiteli gencin haklı talebine kayıtsız kalmayan Dr. Şevkin, bu kez tıbbi laboratuvar teknikerleri için soru önergesi hazırladı. Laboratuvarlar ve Tıbbi Laborantların hastanelerin vazgeçilmezleri arasında yer aldığına dikkat çeken Dr. Şevkin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle meclise 6 maddelik soru önergesi sundu.

MEZUN SAYISI 80 BİN

Laboratuvar sonuçları olmadan çoğu doktorun tedavi planının oluşmadığı gibi hemşirelerin de tedavi uygulayamayacağına dikkat çeken Dr. Şevkin, soru önergesinde şu görüşlere yer verdi:

“Ne yazık ki son dönemlerde Tıbbi Laborantlar adeta yok sayılmakta, hak ettiği değeri görememektedir. Covid-19 salgınında en temel görevlerden birini üstlenen Tıbbi Laboratuvar Teknikerleri her yıl ortalama 10 bin mezun vermektedir. Günümüzde toplam mezun sayısı 80 bine yaklaşmıştır. En çok ihtiyaç duyulan branşlardan biri olmasına rağmen iki yılda atanan Tıbbi Laboratuvar Teknikeri sayısı yetersiz kalmaktadır. Tıbbi Laborantlar kendilerine ait olan alanlarda adaletli bir istihdam talep etmektedir.Öte yandan teknikerler, çeşitli fiziksel, biyolojik ve kimyasal riske maruz kalarak çalışmalarına rağmen risk grubu meslekler içinde yer almamaktadır, bu konuda acilen düzenleme ve iyileştirme yapılmalıdır.”

DR. ŞEVKİN, RİSK GRUBUNA DİKKAT ÇEKTİ

CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın şu sorulara yanıt vermesini istedi:

1-      Tıbbi Laboratuvar Teknikeri branşında kamu hastanelerinde boş kadro var mıdır? Varsa sayısı kaçtır?

2-      Pandemi sürecinde her gün ortalama 150 bin test yapıldığı ve bu testleri Tıbbi Laboratuvar Teknikerleri’nin yaptığı ve personel sayısının yetersiz olduğu bilinmesine rağmen istihdam sayısı neden arttırılmamaktadır?

3-      Görev tanımlarında ‘kan alma’ bulunmasına rağmen kan alma birimlerinde neden laborantlar çalıştırılmamaktadır? Hastanelerde laborant istihdamının sağlanmamasının nedenlerinden biri de bu konu mudur?

4-      Şehir Hastaneleri’nde laborant alımının yapılmamasının nedenleri nelerdir?

5-      Özellikle şehir hastanelerinin laboratuvarlarında devlet kadrosundan laborant sağlamak yerine neden özel firmalardan laborant görevlendirilmektedir? Bu sisteme ne zaman son verilecektir?

6-      Mesai boyunca fiziksel, kimyasal ve biyolojik risklere direkt maruz kalan Tıbbi Laborantların risk grubunda değerlendirilmesi gerektiği açıktır. Bakanlığınız bu konuyla ilgili çalışma yapacak mıdır?

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.