Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, TBMM’nin açılışının 101’inci yılı ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı, çocukların suça yönelmesinin engellenmesi için Meclis Araştırması istedi. Çocuklara armağan edilen ve dünyada kutlanan tek çocuk bayramının olduğu Türkiye’de her yıl yüz binlerce çocuğun suça sürüklendiğini söyleyen Ayhan Barut, “Maalesef çocukların suça sürüklenme yaşı her sene daha da düşüyor, yıllar itibariyle suça sürüklenen çocukların sayısı da artıyor. Çocuklarımızı korumak, onları güvenli bir geleceğe taşımak, iyi yetiştirmek temel görevimizdir. Bu nedenle aydınlık yarınlarımızın garantisi olan çocuklarımızın suça yönelmesinin engellenmesi, çocukların suça yönelmesinin neden olacağı sorunların tam olarak saptanması ve çözüm üretmek adına gerekli olan önlemlerin alınması için Meclis Araştırması istiyoruz” dedi.
“GURURLU VE COŞKULUYUZ”
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) açılışının 101’inci yılını ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı coşku ve gururla kutladıklarını belirten Ayhan Barut, “Pandemi nedeniyle görkemli kutlamalar yapılmasa da gururluyuz, coşkuluyuz, mutluyuz. TBMM’nin açılışının 101’inci yılını, çocuklara armağan edilen ve dünyada kutlanan tek çocuk bayramı olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı yürekten, büyük bir sevinçle kutluyoruz. Salgının sona erdiği, çok daha güzel yarınlarda bayramlarımızı yine büyük bir coşkuyla kutlayacağız. Ulu Önderimiz Atatürk başta olmak üzere, kahraman silah arkadaşlarını, sonsuzluğa göç eden aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, özlem ve minnetle anıyoruz. Bayramımız kutlu olsun” diye konuştu.
MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ
Çocuklara armağan edilen ve dünyada kutlanan tek çocuk bayramının olduğu Türkiye’de her yıl yüz binlerce çocuğun suça sürüklendiğini söyleyen Ayhan Barut, bu konuyla ilgili Meclis Araştırması istedi. Önergesini Meclis’e sunan Ayhan Barut, şunları söyledi:”Çocuklarımız, toplumun geleceğini güvence altına alacak bireylerdir. Bu nedenle çocuğun gelişiminde oluşabilecek herhangi bir bozukluk veya sıkıntıyı önlemekle toplum olarak yükümlü olsak da, bu devletin öncelikli politikaları arasında olmalıdır. 18 yaşını doldurmamış bireylerin, yasaların suç saydığı fiili işlemesi ile ortaya çıkan çocuk suçluluğu hem sosyolojik hem de hukuksal açıdan ülkeler için kanayan bir yaradır. Çocuk suçluluğunun nedenleri, önleme yolları ve suça sürüklenen çocukların yeniden topluma kazandırılma çalışmaları ülkemiz için de en öncelikli konuların başında gelmelidir. Çocukların yaşadığı doğal güçsüzlük, sosyal ve demografik alanlarda yaşadıkları zorluklar, çevresel ve aile özellikleri neticesinde çocuklar sağlıksız ortamlara yönelebilir ve suça bulaşabilirler. Çünkü gelişim aşamaları gereği çocukların doğru ve yanlışı algılayabilip uygulama becerileri yetişkin bireyler ile kıyaslanamaz. Çocukların suça sürüklenmesinin sebepleri arasında aile, sosyal çevre, teknoloji ve medya bulunuyor. Suç işlenen bir aile ortamında büyüyen çocuklar da ne yazık ki suça meyilli olarak yetişiyor. Maddi yetersizlikler içinde büyüyen ailelerin çocukları da yoksun oldukları maddi ihtiyaçlarını, sevgi ve ilgi gereksinimlerini karşılamak amacıyla çeşitli suçlara yönelebiliyor.”
“ÇOCUKLARIMIZI KORUMAK TEMEL GÖREVİMİZ”
Suça sürüklenen çocuklarla ilgili etkin adımlar atılması ve acil önlem alınmasını talep eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:”Yapılan araştırmalara göre Türkiye’de her yıl yüz binlerce çocuk suça sürükleniyor, suça sürüklenme yaşı her sene düşüyor ve bununla birlikte yıllar itibari ile suça sürüklenen çocukların daimi bir artış gösteriyor. Çocukların en çok işledikleri suçun başında hırsızlık, cinayet gibi asayiş olayları geliyor. Çocukların suça sürüklenmesinin, suça bulaşmasının elbette toplumsal etkileri göz ardı edilemez ancak bu durum ötekileştirmeler, bireylerin refah, eğitim seviyesi gibi faktörlerin olumlu yönde değişmesi ile çocuk suçlu oranını en aza indirgeyecektir. Bu da ancak iyi yönetilen bir ülkede mümkün olacaktır. Bu sebeple çocuklara cezai sorumluluk yüklenmeden önce, çocuk tüm çevresi ile değerlendirilmeli ve sadece çocuksu özellikleri nedeniyle korunmalıdır. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızı korumak, onları güvenli bir geleceğe taşımak, iyi yetiştirmek temel görevimizdir. Bu sebeple geleceğimizin teminatı çocuklarımızın suça yönelmesinin engellenmesi, çocukların suça yönelmesinin neden olacağı sorunların tam olarak saptanması ve çözüm üretmek adına gerekli olan önlemlerin alınması için Meclis Araştırması istiyoruz.”