Kozmik Radyo & Haber

KOBİ’ler kan ağlıyor!

KOBİ’ler kan ağlıyor!
301 views
03 Mayıs 2021 - 15:28

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’deki Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) finansman sorunu nedeniyle çıkmaza sürüklendiğini kaydetti.

2021 yılının borçlar nedeniyle icra ve iflas yılı olduğuna vurgu yapan Dr. Şevkin, Cumhurbaşkanlığı’nın açıkladığı ve başvuruları 3 Mayıs 2021’de başlayan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) faizsiz kredi şartlarının ağırlığı nedeniyle KOBİ’lerin kaderiyle baş başa kaldığını belirtti.

İmalat, Bilgisayar Programlama ve Bilimsel Ar-Ge faaliyetlerinde bulunan mikro işletmelere 30, küçük işletmelere 75 bin lira, 3 yıl geri ödemesiz faizsiz destek programının ağır şartlarına dikkat çeken Dr. Şevkin, 2019 yılı Mayıs ayından sonra kurulan, 2019 net satış hasılatı en az 75 bin lira olmayan işletmelere kredi verilmediğini, ayrıca 2020 yılı ilk 5 ay KDV beyannamesinde 2019 yılı ilk 5 ay KDV beyannamesine göre yüzde 25 gelir kaybı şartının aranmasının mantıksızlığına işaret etti. Yine yasal limitlerin üzerinde vadesi geçmiş ve tecil/taksitlendirilmemiş vergi ya da SGK borcu olmayan işletmelere kredi verilebileceğini dile getiren Dr. Şevkin, pandemi sürecinin başlangıcında tüm esnaflara devlet bankalarınca kullandırılan 25 bin liralık işe devam kredi paketinden faydalanan KOBİ’lerin de kapsam dışında tutulduğunu vurguladı.

KOSGEB KOBİ Finansman desteğinden faydalananların da faizsiz destek programına dahil edilmediğini belirten Dr. Şevkin, “Bu  şartlarda Türkiye’deki hiçbir KOBİ Cumhurbaşkanının açıkladığı faizsiz kredi desteğinden faydalanamaz” diye konuştu.
KOBİ’LER EKONOMİNİN BEL KEMİĞİ…

Pandemi süreciyle birlikte ekonomik krizi büyüyen, bir çoğunun kapısına  kilit vurduğu KOBİ sayısının Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2019 verilerine göre 3 milyon 221 bin olduğuna dikkat çeken Dr. Şevkin, KOBİ’lerin her geçen gün borç miktarının arttığını, batık KOBİ kredi miktarının 60 milyar liraya yaklaştığını kaydetti. Takipteki KOBİ sayısının ise 300 bine dayandığını söyleyen Dr. Şevkin, KOBİ’lerin Türkiye’de toplam girişim sayısının yüzde 99,8’ini oluşturduğunun altını çizdi. Dr. Şevkin, istihdamın yüzde 73’ünü, üretim değerinin yüzde 45’ini oluşturan KOBİ’lerin özellikle pandemi döneminde finansmana erişimde zorluk yaşadığını söyledi. Dr. Şevkin, “Türkiye ekonomisinin bel kemiğini oluşturan KOBİ’lerin daha fazla zarar görmemesi için faizsiz destek paketi şartları yeniden gözden geçirilmelidir. Çünkü borçsuz KOBİ yok. Bu şartları taşıyan KOBİ sayısı da bir elin parmaklarını geçmez” dedi.

Dövizle alınan girdiler nedeniyle maliyetlerin en az yüzde 65 oranında arttığına vurgu yapan Dr. Şevkin, KOBİ’lerin stoklarının eritilmesi için herhangi bir finansman desteği sunulmadığını, özellikle kriz dönemlerinde bankalar eliyle finansman konusunda ihracat ve üretim yapan firmalara herhangi bir kolaylık sağlanmadığını söyledi.

“KOBİ’LERİN SON DURUMU DİKKATE ALINMALI”

Kalifiye personel çalıştıran KOBİ’lerin kısa çalışma ödeneği, ücretli izin desteği ve kısmi çalışma ödeneklerinin yetersiz kaldığını, bazılarının bu desteklere hiçbir şekilde başvuru yapamadığını vurgulayan CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, “Salgın döneminde sunulan kredi desteğinin ödemeleri başladı ama KOBİ’ler işler durmuşken ödeme yapamaz durumdadır. Girdi fiyatları artarken ürün fiyatlarına yansıması ortalama yüzde 45 eksik olmuştur. Zarar oldukça büyüktür. Pandemi döneminde bir çok KOBİ’nin kapandığı bilinmektedir. KOBİ’ler kısa, orta ve uzun vadede belirsizliğin hakim olmasından kaynaklı yatırım programlarını tamamen askıya almıştır. Tüm bu belirsizlikler, ekonomik daralma, kapanma, icra ve iflas gerçeğine rağmen Cumhurbaşkanının açıkladığı destek paketi hiçbir soruna çözüm üretmeyecektir. KOBİ’lerin son durumu göz önüne alınarak şartlar hafifletilmelidir” ifadelerini kullandı.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.