Kozmik Radyo & Haber

TOBB AKDENİZ BÖLGE ODA-BORSA BAŞKANLARI TOPLANTISI

TOBB AKDENİZ BÖLGE ODA-BORSA BAŞKANLARI TOPLANTISI
272 views
03 Mayıs 2021 - 13:58

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen TOBB Akdeniz Bölge Oda-Borsa Başkanları Toplantısı’nda, üyelerimizin Adana’nın sorun ve talepleri masaya yatırıldı. Adana’nın sorunlarını TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıkloğlu’na TOBB Başkanı’nın da Bakanlar ve Cumhurbaşkanına ilettiği sorunların çözümü konusunda atılan adımlardan dolayı teşekkür etti. ATO Başkanı Atila Menevşe, toplantıda söz alarak, iş dünyasının sorunlarını ve çözüm önerilerini paylaştı. Toplantının başında, kısa çalışma ödeneğinin uzatılmasının iş dünyası adına sevindirici bir gelişme olduğunu dile getiren Menevşe, üyelerin yaşadığı ve çözüm beklediği diğer sorun ve istekleri aşağıdaki başlıklar halinde sıraladı.

İHRACATÇILAR DESTEK BEKLİYOR

Covid 19 panedemisine bağlı olarak tedarik zincirinde yaşanan aksaklıkların özellikle ihracatı olumsuz etkilediğini bildiren ATO Başkanı Atila Menevşe, boş konteyner bulamayan ihracatçıların müşterine olan taahhütlerini yerine getiremediklerini, bu sebepten pazardaki rekabet güçlerinin zayıfladığını belirtti.

Navlun fiyatlarındaki aşırı yükselişin de ihracatçının belini büktüğünü ifade eden Menevşe, şu çözüm önerilerini dile getirdi: “Konteyner tedarikinde yaşanan sıkıntıların çözümü için ülkeler birtakım teşvikler vermek suretiyle konteyner teminine yönelik önlemler almaktadır. Türkiye’nin de bu kapsamda birtakım teşvikler vermek, anlaşmalar yapmak suretiyle ihracatçılarımızın bu sorununu ortadan kaldıracak girişimlerde bulunması gerekmektedir. Ayrıca dünya pazarında rekabet edebilirliğimizin artması, başta yüksek navlun fiyatları olmak üzere, ihracatın üzerindeki irili ufaklı tüm maliyetlerin azaltılması ile mümkün olacaktır.”

Menevşe; İran, Irak ve Suriye’ye ihracat yapan firmaların, bu ülkelerde bankacılık sisteminin sağlıklı çalışmıyor olması sebebiyle, ödemelerini döviz büroları aracılığıyla veya başka ülkeler üzerinden aktarım yaparak almak zorunda kaldıklarını söyledi.

Bu durumun zaman ve döviz kaybına neden olduğunu açıklayan Menevşe, “Konunun çözümüne ilişkin olarak bu ülkelere ihracat yapan firmaların yaşadıkları sorunları çözecek şekilde yeni bir organizasyonun ve buna uygun olarak da yasal düzenlemelerin yapılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

ZİNCİR MARKETLER YÖNETMELİK DÜZENLEMESİ İVEDİLİKLE UYGULAMAYA ALINMALI

Ekonominin bel kemiği olan küçük esnafın desteklenmesi ve haksız rekabet mağduru olmaması için hazırlanan “Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Taslağı ve Alışveriş Merkezi ve Zincir Marketlerin Açılış ve Faaliyete Geçiş Kriterlerinin Belirlenmesi Hk. Yönetmelik Taslağı” ile yeni getirilen kriterlerin sektör temsilcileri tarafından memnuniyetle karşılandığını dile getiren Menevşe, söz konusu düzenlemenin halen hayata geçmemesi sebebiyle özellikle pandemi kısıtlamalarında küçük esnafı zor durumda bıraktığının altını çizdi.

Sokağa çıkma yasağında faaliyetlerine devam edebilen ve her türlü ürünü satabilen zincir marketlerin haksız rekabet oluşturduğuna vurgu yapan Menevşe şunları kaydetti: “Söz konusu düzenlemenin ivedilikle hayata geçirilerek, uygulamaya konulması büyük önem arz etmektedir. Zincir marketlerin daha önce açılmış bulunan şubeleri için geçerli sayılmayacak olan bu düzenlemeden haberdar olan zincir marketler, şubeleşmelerine daha da hız vermiş olduğundan mevzuat yürürlüğe girene kadar şube sayısı daha da artacak ve haksız rekabet çok daha büyük boyutlara ulaşacaktır. Ayrıca sokağa çıkma yasağının uygulandığı günlerde zincir marketlerin, iş yeri açma yasağı kapsamında bulunan sektörlere ilişkin ürünleri satmaması, temel gıda ve temizlik ürünleri dışında ürün satışına izin verilmemesi yaşanan haksız rekabetin önlenmesi adına büyük önem arz etmektedir.”

DESTEK KAPSAMLARI GENİŞLETİLMELİ

Geçtiğimiz aylarda çıkan kanunla, işletmelerin SGK ve vergi borçlarının ertelenmesi ve yapılandırılmasının sağladığını, ancak, Covid-19 salgınının yarattığı durgunluğun halen devam ettiğini, bazı iş kollarındaki firmaların halen çalışmasına müsaade edilmediğini hatırlatan Başkan Menevşe, bu durgun dönemde borçlarını yapılandıranların, herhangi bir gelir kaynağı olmadığı vurguladı. Menevşe, ekonomik olarak zor durumda olan işletmelerin beklentilerini şu şekilde aktardı:

“İş dünyası, tüm işletmeleri rahatlatmak adına ödemelerin yeniden ötelenmesini, faizsiz ve uzun vadeli geri ödeme imkânıyla kredi desteği beklemektedir. Bunun yanında ağırlıklı olarak esnaf odası üyelerini kapsayan kira desteği ve ciro kaybı desteğinin kapsamının Ticaret Odası üyelerini de kapsayacak şekilde genişletilerek sürdürülmesi elzemdir.”

Konuşmasının sonunda Menevşe, “Sözlerime son vermeden önce her zaman üyelerimizin sorunlarını dinleyen ve büyük bir özveriyle çözüm arayışı içerisinde olan TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na, Odam ve üyelerim adına çok teşekkür ediyor, en kısa zamanda bu pandemi belasından kurtulup eski günlerimize dönebilmeyi ümit ediyorum” dedi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.