Adana İyi Parti Milletvekili Metanet Çulhaoğlu, Genel İdare Kurulu üyeleri, İl Başkanı ve Teşkilat mensupları ile birlikte Adana’daki Sivil Toplum Kuruluşlarını ziyaret etmeye devam ediyor.
En son Adana Tabip Odasını ziyaret ederek ve hem sağlıkçıların hem de hastanelerdeki sorunları dinleyen Çulhaoğlu “Sağlığın tüm alanlarında görev yapan hekim arkadaşlarımız Ak Parti iktidarının aksine, sağlıkta durumun hiçte iyi olmadığını söylemekteler” dedi.
Tabip odasındaki görüşmede şu ifadelere yer verdi:
“Ak Parti iktidarının sağlıkta kuyruğu bitirdiği veya ücretsiz tedavi edildiği görüşü doğru değil. Türkiye’de vatandaşlarımız Genel Sağlık Sigortası primlerini ödeyip sağlık hizmetlerini kullanabilmek için; reçete katılım payı, muayene katılım payı, ilaç katılım payı, ilaç fiyat farkı vb. 10’u geçen ek ödeme yaptıkları halde hastane polikliniklerinde ve ameliyatta randevular aylar sonraya veriliyor. Eskiden insanlar hastanede kuyrukta bekliyordu, şimdi sağlık durumlarının ne olduğunu bilmeden günlerce, aylarca evlerinde bekliyorlar. Üstelik hastane sisteminde her gün randevu harici hasta bakıldığını bir gerçektir. Torpili olanların veya tanıdık bulanların randevu olmaksızın muayene edildikleri de gözlenmektedir” diyen hekimler “Radyolojide, MR, Tomografi ve Ultrasonda hastalara randevu çok uzun sürelere veriliyor, bu süre bazen 3 ayı buluyor.
Yine atanmayı bekleyen toplam 550 bin ebe, hemşire, teknisyen, laborant vb. yardımcı personelin işe alınmamaları sonucu oluşan personel sıkıntısı da kuyrukların uzamasının bir başka nedenidir. Covid-19 salgınının ilk karşılayıcıları doğaldır ki tüm dünyada olduğu gibi sağlık çalışanlarıdır. Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasıyla Türkiye’de yaklaşık 150.000 sağlık çalışanı hastalıktan etkilenmiş, şimdiye kadar.176 hekim kardeşimizi, 437 sağlık çalışanımızı kaybetmiş bulunmaktayız. Yatak sayıları ve hizmet üretim düzenlemesi yönünden dünyadaki yaygın bilimsel hastanecilik yaklaşımının neredeyse tümüyle karşıtı olarak yapılanmış olan şehir hastaneleri, ülke ekonomisi için “kara delik” olmaya devam ediyor.
Sağlık Bakanlığı tarafından hizmet sunmakta olan 12 şehir hastanesine hizmet alımı, kira bedeli ve zorunlu hizmetler karşılığı olarak 2021 yılında şehir hastaneleri için sözleşme yapılmış olan şirketlere 16 milyar 400 milyon TL ödeme yapılması planlanmaktadır, bu miktar2021 yılı Sağlık Bakanlığı toplam bütçesinin %21,1’ini oluşturmaktadır.
Sahada görev yapan hekim arkadaşlarımızın bu görüşleri çerçevesinde “01 Mayıs 2011 tarihinde Ak Partinin devrim yaptık diye açıkladığı yeni sağlık sisteminin 10 yılda çöktüğü, sağlıktaki kara delikler ve sağlıkçılarımızın sorunları gittikçe içinden çıkılmaz bir hal aldığını” söylemek hiçte yanlış olmaz sanırım.
Bu yapılan yanlışlıklara elbet halkımız dur diyecek, liyakatlı kadroları iktidarda görmek isteyecektir. Biz İyi Parti olarak demokratik hukuk kuralları içinde tüm yanlışları düzeltmeye, Milletimizin emrinde, Devletimizin hizmetinde olmaya söz verdik. Göreve hazırız.”