Kozmik Radyo & Haber

“Yarınlarımız daha fazla kararmasın”

“Yarınlarımız daha fazla kararmasın”
205 views
04 Ekim 2021 - 12:07

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, Türkiye’nin hava kirliliğine karşı acil eylem planı hazırlaması için Meclis Araştırması istedi. Ülkede hava kirliliğiyle ilgili ölçüm yapılan 175 istasyonun yüzde 97.7’sinde yıllık partikül madde değerleri (PM10) ortalamasının, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kılavuz sınır değerlerini aştığını belirten Barut, “Temiz bir çevre ve yaşanabilir bir Türkiye için doğamızın korunması ve hava kirliliğine karşı acil eylem ve stratejik mücadele planı hazırlanmalıdır” dedi.

“MECLİS ARAŞTIRSIN, ÖNLEM ALINSIN”

Hazırladığı Meclis Araştırması önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na sunan Ayhan Barut, “Temiz Hava Hakkı Platformu’nun yayınladığı ‘Kara Rapor 2021: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri’ adlı çalışmada korkutucu sonuçlar ortaya kondu. Temiz bir çevre ve yaşanabilir bir Türkiye için doğamızın korunması, küresel iklim değişikliği ve hava kirliliğiyle ilgili sorunların tespiti ve çözüm için gerekli önlemlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması istiyoruz” diye konuştu.  

ACİL ÖNLEM ÇAĞRISI

Temiz Hava Hakkı Platformu’nun hazırladığı raporun ayrıntılarına değinen CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, şunları kaydetti:
“Küresel iklim değişikliğinin doğayı ve yaşamı tehdit ettiği ulusal ve uluslararası ölçekteki bilimsel raporlar sonucunda ortaya konmakta, gerekli adımların atılmaması ve önlem alınmaması halinde sorunların çok daha büyüyeceği anlaşılmaktadır. Ülkemizin de kuraklıklar ve aşırı yağışlar gibi çeşitli etkilerini yaşadığı küresel iklim değişikliğine yönelik çabalar sürerken, Temiz Hava Hakkı Platformu’nun yayınladığı ‘Kara Rapor 2021: Hava Kirliliği ve Sağlık Etkileri’ adlı çalışmada dikkat çekici bulgular var. Söz konusu rapora göre, yeterli derecede ölçüm yapılabilen 175 istasyonun yüzde 97.7’sinde yıllık partikül madde değerleri (PM10) ortalaması, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) kılavuz sınır değerlerini aştı. Geçen yıl Türkiye’deki 42 şehirde kanserojen olan ince partikül (PM2.5) seviyesi yeterli düzeyde ölçülemezken, yeterli veri alınabilen 72 ilin PM10 değerleri incelendiğinde 45 ilde hava kirliliğinin ulusal sınır değerlerini aştığı belirlendi. Adana’dan Sinop’a, İstanbul’dan Kars’a neredeyse tüm kentlerimizde PM10 ortalamasının DSÖ yıllık kılavuz değerlerinin kat kat üstünde olduğu ortaya çıktı. Raporda Türkiye’de son 10 yılda sıcak hava dalgalarının artması ve yaşanan orman yangınları, hava kirliliğinin önemli sebepleri arasında gösterildi. Raporda, hava kirliliğinin daha yüksek olduğu bölgelerde koronavirüs vaka sayılarının da daha yüksek olduğu tespit edildi. Dünyada yılda yaklaşık 7 milyonun üzerinde kişinin hava kirliliğinden kaynaklı yaşamını yitirdiği biliniyor. Büyük bir halk sağlığı sorunu olan hava kirliliğine karşı ulusal düzeyde mücadele stratejisinin derhal açıklanması, acil eylem planı gerekiyor.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.