Kozmik Radyo & Haber

Gürer: “Ay’a gitmeyi beklerken,akaryakıt zamlarıyla yaya kaldık”

Gürer: “Ay’a gitmeyi beklerken,akaryakıt zamlarıyla yaya kaldık”
209 views
04 Kasım 2021 - 10:10

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na ait 2022 yılı bütçesinin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonunda söz alarak, “yerli ve milli uçağın” akıbetini sordu. 

“Aya gideceğiz derken, akaryakıt zamları ile yaya kaldık” diyen Gürer, henüz Uzay Ajansı yapılanmamışken Ay’a nasıl gidileceğinin açıklanmasını istedi.

GÜRER, MİLLİ VE YERLİ UÇAĞIK AKIBETİNİ SORDU

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da katıldığı Plan ve Bütçe Komisyonunda söz alarak önemli açıklamalarda bulundu. 

Milli ve Yerli uçağın 2015 yılında yapılan açıklama ile yapılacağının söylendiğini anımsatan CHP Milletvekili Gürer, projenin hangi aşamada olduğunu sordu. Gürer, “Yerli ve millî uçaklarımız hangi tarihte göklerde olacak? Bunu şunun için önemsiyorum: Türkiye Uzay Ajansı 2018 yılında kuruldu, olumlu bir gelişme. Hedef, uzaya bağımsız erişim olarak açıklandı. Ay’a da 2023 yılında sert iniş yapmak için çalışmalara başlandığı duyuruldu. Şaşaalı bir sunumla uzaya gidişimiz gündem oldu. Bugün içinde bulunduğumuz ekonomik krizle, her gün arkaya gelen zamlarla vatandaş, Ay’a gitmeyi beklerken yaya gidecek, hatta atlı arabayla ya da öküzle tarla sürmeye dönecek duruma düşürüldü ama yine de böyle bir girişim önemli” dedi.

TÜRK UZAY AJANSI’NIN FAALİYET RAPORU 

Türkiye Uzay Ajansının faaliyet raporunda, 2018 yılında oluşturulan kurumun bir sunucusu var, 58 masaüstü bilgisayar kasası, 39 dizüstü bilgisayarı, 10 yazıcısı, 80 telefonu ile 657’ye göre 43 kadrolu, 7 geçici, 6 sürekli, toplam 56 kişiyle faaliyette olduğunun yer aldığını belirten Gürer, “Kurumsal yapılanma sürecinin hâlen tamamlanmadığı ifade ediliyor. İhtiyaç duyulan alanlarda nitelikli personel temininde güçlük yaşandığı kurumca da ifade ediliyor. İlgili kurumun personel yönetmeliğinin dahi henüz yayınlanmadığı ifade ediliyor. Uzay faaliyetlerine yönelik yasal düzenleme boşluklarının giderilmediği, kurumun müstakil bir yerleşkeye sahip olmadığı, çalışma koşullarının ve ofis ortamlarının iyileştirme sürecinin tamamlanmadığı kurum faaliyet raporunda yer almış” diye konuştu.

KURUMUN BÜTÇESİ İLE YAPILACAĞI AÇIKLANAN ÇALIŞMALAR ÖRTÜŞMÜYOR 

Dünyada bulunan muadil kurumlar ile yarışır veya çalışır duruma gelebilmesi için personel özlük haklarının iyileştirilmesi, bütçenin artırılması, teknik ve teknolojik güçlendirme sağlanmasının beklendiği kurumun faaliyet raporunda yer bulduğunu işaret eden CHP Milletvekili Gürer, “ Kurumun durumu bu hedeflerle yani Ay’a gitme hedefiyle örtüşecek bir altyapının hâlihazırda oluşturulmadığını gösteriyor. Uçaktan sonra aya gitmek de dilek, temenni olarak mı planlandı, gündem yaratmak, algı oluşturmak için mi bu konu öne alındı? Değilse, bu faaliyet raporunda da yer bulan kurumun mevcut durumu, bütçesi ve yapacağı çalışmalarla ilgili ifadeler anlatılanlarla örtüşmüyor; bunun da açıklanması gerekiyor” dedi. 

SÜPER TEŞFİKLİ FİRMA NEREDE?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de Süper Teşvik’ten yararlanacağı açıklanan bir firmanın 2018 yılında Bor Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katımıyla temelini attığı tesisin aradan geçen 3 yıla rağmen helan temel olarak durduğunu belirterek, “İlk etapta 1.500 kişi, yıllar içinde 5 bin kişiye istihdam sağlanacağı belirtilen bu tesisin temel atmasından bu yana üç yıl geçti, hâlâ temel olarak duruyor. Buranın süresinin daha olduğu verilmiş olan yanıtta yer almasına rağmen, ne zaman yatırımın başlayacağı ya da durumunun ne olduğu -devre dışı mı kaldı- açıklanması gerekiyor. Bizim edindiğimiz bilgilere göre, bu yatırımdan vazgeçildiği söyleniyor. Öyle olunca seçim öncesi bir Bakanın gelip temel attığı, böylesi önemli bir yatırım neden yapılmıyor?” diye sordu. 

BOR ENERJİ İHTİSAS ENDÜSTRİ BÖLGESİ

CHP Milletvekili Gürer, 2015 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilen Niğde Bor Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi yenilenebilir enerji kaynak alanıyla ilgili 2018 yılında Resmî Gazete’de yayınlanan kararla da yapılacağının açıklandığını da hatırlatarak, “Hâlâ bu alanda da hiçbir çalışma yok, verilen tüm yanıtlarda bu konuda yapılacak çalışmalar ifade edilmesine rağmen aradan geçen sürede ne yazık ki bir gelişme olmadı” hatırlatmasında bulundu.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.