Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, hükümetin 22 farklı konuda değişiklik getiren 39 maddelik bir torba yasayla birtakım kişi ve vakıflara ayrıcalık tanıdığını kaydetti.
Kamuoyunda ‘Torba Yasa’ olarak bilinen 287 sıra sayılı Kanun Teklifi görüşmelerinde CHP grubu adına konuşan Dr. Şevkin, “İçerisinde neler yok ki; kaçak futbol maçı yayını kesmekten tutun elektrikli şarj istasyonu kurmaya, kooperatiflere, doğal gaza; kalkınma ajanslarının alacaklarına faiz işletmek var, mesleki eğitim desteği var. Birtakım ayrıcalıklı vakıfların çalışanlarının emekli olduktan sonra aylıklarının kesilmemesi, çift maaş alabilmelerini de içeren yine bir teklif var. Bu torbaya göre proje bazında destek sağlanan yatırımlara tahsis edilecek kamu taşınmazları için tapuya en yakın hak olarak sayılabilecek bağımsız ve sürekli nitelikte irtifak hakkı var” diye konuştu.
TÜM SAĞLIKÇILAR İÇİN İYİLEŞTİRME ÇAĞRISI
Görüşmeler kapsamında pandeminin ağır yükünü çeken doktorlar ve diş hekimleriyle ilgili bir düzenleme getirildiğini ama bütün sağlık çalışanlarından, ebe, hemşire, hemşir, sağlık memuru, tıbbi sekreter, memur ve temizlik görevlilerinin tümüne uygulanması konusunda söylem geliştirmelerine rağmen ne yazık ki bu düzenlemenin yapılmadığını kaydeden Dr. Şevkin, “Büyük özveri gösteren tüm sağlık çalışanlarımıza, 39 branştaki tüm sağlık çalışanlarımıza ek gösterge, maaş artışı gibi iyileştirmeler mutlaka yapılmalıdır çünkü her kesimin sağlığı ve geleceği için sağlık hizmetinin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiği unutulmamalıdır. Buradan da o kardeşlerimizin haklarının verilmesi konusunda gerekenin yapılacağına inancımı buradan ifade etmek isterim” dedi.
“YERLİ ARAÇ DEDİLER, DAHA ŞARJ İSTASYONUY YOK”
Kanun teklifi kapsamında elektrikli araç piyasasında nihayet şarj istasyonlarının yasal altyapısının kurulacağını ama bu konuda da çok geç kalındığını ifade eden Dr. Şevkin, “2023 başında TOGG yollara sürülecek.” diye övünenlerin 2022’ye girerken şarj istasyonu kanununu daha yeni çıkardığını anımsattı.
Üstelik kanun çıktıktan sonra üç ay Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun yönetmelik çıkarmasının bekleneceğini dile getiren Dr. Şevkin, üç aydan sonra dört ay da şarj istasyonlarının kanuna uyumunun bekleneceğini ifade etti.
“YENİ BAKAN DA BALLI MAAŞÇI!”
Ülkemizde son dönemde gelir adaletinde yaşanan eşitsizliklerle ilgili temel tartışmalardan biri de birden çok maaş alma, ücret ve/veya huzur hakkı adı altında elde edilen gelirler olduğuna dikkat çeken Dr. Şevkin, “Halkımız asgari ücretle, işsizlikle, derin yoksullukla, açlıkla boğuşurken yine gece yarısı bir kararnameyle atanan Sayın Bakan yine bu çok maaş alanlardan birisdir. Nereden alıyor Sayın Hazine ve Maliye Bakanımız? TÜRK TELEKOM’da yönetim kurulu üyeliği nedeniyle çift maaş alanlardan biri. Tabii, bunun gibi, bakanlar, bakan yardımcıları gibi pek çok insanın çift maaş, ballı maaşlar aldıklarını, 3-4 maaş aldıklarını biliyoruz. Doların henüz 6 liralarda olduğu bir süreçte 176 bin liraya varan maalesef bu ballı maaşların, çift maaşların olduğunu görüyoruz. Bu maaşları alanların hiç yüzü kızarmıyor mu? Gerçekten nasıl boğazından geçiyor 3-4 maaş bu insanların? Yani bunu kamuoyunun dikkatine sunuyoruz” diye konuştu.
EYT’YE YOKSULLUK, YANDAŞA BALLI MAAŞ!
Bu düzenlemeyle emekli olduğu hâlde bazı dernek ve vakıflarda görev yapan emeklilere hem buradan aldıkları ücretlerin hem de emekli aylıklarının, yaşlılık ödeneklerinin ödenmeye devam etmesinin sağlanmasının hedeflendiğini ama yıllardır “Çift maaş olmaz, çift dikiş olmaz.” deyip Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) emeklilik hakkının reddedildiğini vurgulayan CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, “Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlarımızın sorunları gündeme getirildiğinde ketum olan iktidar, kendi yandaşlarına gelince birden çok ücreti onlara hak görmektedir. Vatandaşa derin yoksulluk, size ballı maaşlar!” diye konuştu.
“YA BİR YOL BULUN, YA DA YOLDAN ÇEKİLİN!”
Kalıcı yaz saati uygulamasının yanlışlığına da dikkat çeken Dr. Şevkin, şunları söyledi:“Pandemi nedeniyle evde kapalı kalan insanlar hem eğitim nedeniyle hem de hane elektriği tüketimi nedeniyle yoğun bir elektrik harcaması içerisinde. Türkiye, bir de üstelik desteklemeler olmadığı için, gelir düzeyi de düştüğü için OECD ülkeleri arasında salgın süresince en az destek alan ülkeler arasında yerini almıştır. Elektrik ve doğal gaz borcu nedeniyle biz, 37’nci maddeye ek madde ihdas etmek için bir önerge verdik, neydi bu? Borcu nedeniyle hizmeti kesilen tarım sektörü dâhil bütün abonelerin borcunu ödemesini beklemeksizin hizmetlerin yeniden açılması ve borçlarının faiz işletmeksizin altı ay ertelenmesi, ödeme imkânı verilmesi için önerge verdik ama reddedildi. Ya bir yol bulun, ya yol açın ya da yoldan çekilin. Ne demiş değirmenci: “Bu nasıl bir çarktır? Buğday bizim, ezilen biziz; un olan biz, aç kalan biziz ancak doymak bilmeyen siz. Çekin artık elinizi, yettiniz!”