Kozmik Radyo & Haber

Yerel basın ayakta kalma mücadelesi veriyor. Pandeminin başında bu yana bir top kağıdın fiyatı 5 kat arttı.

Yerel basın ayakta kalma mücadelesi veriyor. Pandeminin başında bu yana bir top kağıdın fiyatı 5 kat arttı.
404 views
24 Aralık 2021 - 12:03

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, döviz kurundaki yükselişe bağlı olarak giderlerin artması ile ekonomik olarak zor duruma düşen, varlık-yokluk mücadelesi veren yerel basının sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.  Yazım ve çizim kağıtlarının fiyatlarında fahiş artış yaşandığına dikkat çeken Bulut, “Önlem alınmazsa birçok gazete kapısına kilit vuracak” dedi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, yerel basının sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.  TBMM Başkanlığına, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından yanıtlanması istemiyle önerge veren Bulut, “Türk Lirası’nın yabancı para birimleri karşısında sürekli değer kaybetmesi, döviz kurlarındaki yükselişe bağlı olarak kâğıt, kalıp ve mürekkep başta olmak üzere giderlerin artması, yerli üretimi olmayan kâğıt maddelerinin pahalanması, ilan gelirlerinin azalması ile ekonomik olarak zor duruma düşen yerel basın, varlık-yokluk mücadelesi vermektedir” dedi.

İLAN GELİRLERİ ZAMLARLA ERİDİ

Yıl başında resmi ilanlara yapılan zamların son günlerdeki fiyat artışıyla eridiğine dikkat çeken Bulut, şöyle devam etti:

Yayın hayatını resmi ilan gelirleri ile devam ettirmeye çalışan birçok yerel gazete kapanırken, bazı gazeteler de ayakta kalmak için çalışan eksiltme yoluna gitmiştir. Yaygın gazetelerin de etkilendiği bu durumdan en çok zarar gören kurumlar ise bölge halkının talep ve beklentilerini gündeme taşıyan, sorunların çözümü noktasında önemli bir görev üstlenen yerel gazeteler olmuştur.  

BİR TOP KAĞIT FİYATI 5 KAT ARTTI

Yerel ve ulusal gazetelerin ekonomik krizde çareyi sayfa sayısını düşürmekte daha sonra da çalışan sayısını azaltmakta bulduğuna dikkat çeken Bulut, kağıt ve baskı maliyetlerinin katlanarak artmasının, yerel gazeteleri zor koşullarla karşı karşıya bıraktığını, pandeminin başında bir top kağıdın fiyatı 90 TL iken bugün rakamın 450 TL’ye çıktığını bildirdi.

1000’DEN FAZLA GAZETE KAPANDI

Ülke genelinde iki bine yakın yerel gazete sayısının 900’lere düştüğünü kaydeden Bulut, “2017-2019 yılları arasında toplam 137 gazete kapısına kilit vururken, yüzlerce yerel basın çalışanı da işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Yayın hayatına devam etmek isteyen gazeteler, basın ilan gelirlerinin artırılmasını, kâğıtta verginin kaldırılmasını ve uzun vadede yerli kağıt üretiminin yeniden başlamasını istemektedir” dedi.

KAĞITTA VERGİ DÜŞÜRÜLECEK Mİ?

CHP’li Bulut, Oktay’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

-Yerel gazetelerin varlığını devam ettirmesi için kağıtta vergilerin azaltılması ya da sıfırlanması yönünde bir planlamanız var mıdır?

-Basın İlan Kurumu’nun yerel gazetelere verdiği desteği ve resmi ilan tarifesini yükseltmeye yönelik bir çalışması var mıdır?

YERLİ KAĞIT ÜRETİMİNE GEÇİLECEK Mİ?

-Yerli kağıt üretiminin yeniden başlamasına, yerel basının kullandığı gazete kâğıdının sübvanse edilmesine yönelik bir planınız var mıdır?

-Yerel basının sorunlarına çözüm bulmak için iktidarınızın bir eylem planınız var mıdır?

-İllere göre ayrı ayrı belirtilmek üzere son 3 yılda kaç tane yerel gazete, kaç TV yayın hayatına son vermiştir? Kaç matbaa kapanmıştır?

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.