CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, kamu-özel ortaklığı ile yapılan projelerin devletin sırtında büyük bir kambur olduğunu söyledi. Bulut, “Kamu-özel ortaklığı ile yapılan projeleri tarih, yapan şirketleri İngiliz mahkemeleri, bu sistemi ülkeye getirenleri ise Türk mahkemeleriyargılayacak” dedi.
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, TBMM Genel Kurulu’nda kamu-özel ortaklığı ile yapılan devasa projeleri değerlendirdi. Bulut, eski adıyla yap-işlet-devret, bir “fakirin” hayali olmaya başladığı andan itibaren adı kamu-özel-iş birliğine dönen devasa büyüklükteki projelerin ününün Türkiye’yi aştığını bildirdi.
DEVLETTEN 1 KURUŞ ÇIKMAYACAKTI!
Bütçe olarak bakıldığında Dünyanın 4’üncü, proje bazında bakıldığında ise 1’inci ülke olduğumuzu kaydeden Bulut, projelerin yatırım değerininTürkiye’de gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 20’sine tekabül eden 160 milyar dolar olduğunu belirtti. Bulut, “Böyledevasa projelerin Sayıştay tarafından denetlenmesi, Meclis sunulması gerekiyor. Devletten bir kuruş çıkmayacağı söylenmesine rağmen çok ciddi oranlardapara hazineden buralara ödenince bu zorunluluk daha da büyüdü.Devletin cebinden 1 kuruş çıkmadan yapılan projeler, hazinenin karşıladığı projeler hâline geldi” dedi.
YÜZDE 98 SAPMA VAR
Kamu-özel ortaklığı ile yapılan Zafer Havalimanı’nı örnek gösteren Bulut, şöyle devam etti: Zafer Havalimanı, 2021 yılını 23 bin yolcuyla 2021’i kapattı. Garanti edilen yolcu sayısına baktığımızda 1 milyon 317 bin.Yani yüzde 98 oranında bir sapma var. Yüzde 10 değil, yüzde 20 değil; yüzde 98 sapma sonucumüteahhitlere ödemeyi hazine yapıyor.
TİCAR SIR!
Kamu-özel ortaklığında ihalenin nasıl yapıldığının, maliyetinin, sözleşmelerin, AKP milletvekilleri dahil kimse tarafından bilinmediğini belirten Bulut, “Çünkü iktidar hepsi ticari sır diye sorduğumuz soru önergelerine bile cevap vermiyor.Burada önemli kalemlerden bir tanesi de şehir hastaneleri. Geçen yıl bütçe görüşmesinde Sağlık Bakanı bu sistemden vazgeçtiğini söyledi.Sağlık Bakanlığı 2022 bütçesi 116 milyar TL iken 13 tane şehir hastanesine-ayrılan pay yüzde 20’yi buluyor. Bütçenin büyük çoğunluğu bu ticari işletmelere aktarılıyor.
TÜRK MAHKEMELERİ YARGILAYACAK
Saray kendine bir müştemilat kurmuş ve o sarayın içerisinde yandaş müteahhitlere rant kapısı olarak görüyor. Kamu-özel ortaklığı ile yapılan projeleri tarih, yapan şirketleri İngiliz mahkemeleri, bu sistemi ülkeye getirenleri ise Türk mahkemeleriyargılayacak.