CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, muhtarların ödeneklerinin asgari ücret düzeyine çıkarılması ile ilgili düzenlemenin olumlu ancak eksik olduğunu kaydetti. Muhtarların çözüm bekleyen sorunlarının olduğunu belirten Bulut, “CHP olarak muhtarların sorunlarını çözmek için 84 maddelik Kanun Teklifi verdik; iktidar gündeme almadı” dedi.
“Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
DÜZENLEME OLUMLU AMA EKSİK
TBMM Genel Kurulu’nda, muhtarların ödeneklerinin asgari ücret düzeyine çıkarılması ile ilgili düzenleme üzerinde konuşan CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, muhtarların “yerel demokrasinin ana unsuru” olduklarını belirterek, “Muhtarlarımızın ödenekleri asgari ücrete çıkarılıyor. Düzenleme olumlu ancak, eksik. Çünkü muhtarların seçim düzenlemelerinde, özlük haklarında, yetkilerinde, gelir kaynaklarına kadar bir yığın sorunları var. Saray’a davet edilen muhtarlara hiçbir zaman sorunları sorulmadı. Ne zaman ki Genel Başkanımız, özlük ve mali hakları hakkını, muhtarlarımızın sorunlarını konuşmaya başladı o anda iktidar bu maddeleri gündeme getirdi” dedi.
84 MADDELİK KANUN TEKLİFİMİZ GÜNDEME ALINMADI
Bu maddenin sadece ücretleri düzenlediğini kaydeden Bulut, şöyle devam etti:
“CHP olarak muhtarların sorunlarını çözmek için 9 Aralık 2021 tarihinde 84 maddelik Kanun Teklifi verdik. Yasa teklifini hazırlarken de sizler gibi kendi aramızda değerlendirmedik, muhtarlarımıza ne sorun yaşıyorsunuz diye sorduk, tek tek görüşlerini aldık. İktidar reddetti.
Muhtarlarımızın bütçesi olsun;muhtarlarımız yetkisiz seçilmişler dedik. Sorunlarını sadece milletvekillerine ve belediye başkanlarına iletiyorlar, sorumlu ama yetkili değiller; belediyelerde, il genel meclislerinde mutlaka oy haklarının olması gerektiğini söyledik. Muhtarlık seçimlerinde adaylık usulü getirilmeli, muhtarlarımız için oy kullanılırken yanında bir fotoğrafları olsun dedik; iktidar tarafından reddedildi.Sosyal yardımların muhtarlık tarafından verilmesi gerektiğini söyledik. Muhtarların dolapları posta kutusu gibi, icra dosyalarıyla dolu, neredeyse bir posta memuru hüviyetindeler. Bunun en azından bir ücret mukabilinde yapılması gerektiğini ifade ettik bu da reddedildi.
30 GÜN İZİN HAKKI OLMALI
Yıllık otuz gün izin hakkı olması gerektiğini söyledik ki bu en insani bir istektir. Ayrıca, kadın muhtarlarımız için de on haftalık analık izni verilmesi gerektiğini ifade ettik, bunların hiçbirini kabul etmediniz. Bu karşı çıktığınız maddelerin bir kısmını Genel Başkanınız 8 Mart’ta ifade etti: “Kadın muhtarlarımızın izin, doğum ve hastalık gibi sebeplerle görevlerinin başında bulunmadığı dönemlerde ödeneklerinin kesilmemesini temin ederim.Ayni yardımların dağıtılmasında muhtarlarımız olsun” dedi. B verdiğimiz önergeye ret verirseniz sadece muhtarlara ret vermiş olmayacaksınız, Genel Başkanınızın önerdiği bu maddelere de karşı çıkmış olacaksınız.”