Büyük önder Atatürk bu Ulusun umudunun ve inancının göstergesi olarak, yarının büyükleri olan çocuklara 23 Nisan Ulusal Egemenlik bayramını armağan etti.
Türk ulusunun özgürlüğünün temsil edildiği TBMM’nin açıldığı gün tarihimize altın harflerle kazındı..
Dünyada başka bir lider yoktur ki:
Çocuklarına bayram hediye etsin, gençliğe hitabe yazsın, kadınlara seçme ve seçilme hakkını Avrupa’dan önce tanısın..
Sadece bunlar bile Atatürk’ün nasıl bir lider olduğunu anlamaya yeter
23 Nisan bu ulusun kurtuluşunun simgelerinden, bu bayramın öneminden ve büyüklüğünü herkesin bilmesi öğrenmesi gerek, bu bayramları kutlamak ve bu cennet vatanda özgürce yaşamak için hangi badirelerden geçildiği, hangi mücadelelerin verildiğini çok iyi öğrenmeli, Milli değerlerimize sahip çıkarak, bu aziz vatanda özgür yaşamak için elimizden gelen tüm çaba ve gayretleri göstermeliyiz.
Bu bayramın önemini geleceğimizin umudu olan çocuklarımıza öğretmekle yetinmeyip, 23 nisanın büyüklüğünü hepimiz kavramalıyız, 23 Nisan 1920 Büyük Millet Meclisi’nin açılış günüdür. Yani parlementer sistemin hayata geçtiüi ve mecliste gerçek halkın temsil edildiği gündür..
‘Egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir’ düsturunun kabul edildiği gündür..
23 nisan idarenin, yönetimin padişahtan alınıp halka geçtiği Türk tarihinin ölümsüz Milli Bayramıdır..
Ulusal egemenlik; yönetme yetkisinin ulusta olmasıdır.
Osmanlı imparatorluğu döneminde egemenlik padişahta idi. Padişah ülkeyi dilediği gibi yönetirdi. Bugünler egemenliğin padişahlıktan halka geçtiği günlerimiz Mustafa Kemal Atatürk Ulusal Kurtuluş Savaşı’nı başlatmak için İstanbul’dan Samsun’a 19 Mayıs 1919 günü geldi.
Samsun’dan Amasya’ya, oradan Erzurum’a ve Sivas’a gitti. Sivas ve Erzurum’da kongreler topladı. Mustafa Kemal Paşa egemenliğin ulusta olduğuna inanıyordu. Bu inançla «Ulusu yine ulusun gücü kurtaracaktır.
Tek bir egemenlik vardır, o da ulusal egemenliktir» diyordu. Yurdun dört bir yanından seçilip gelen temsilciler – milletvekilleri – Ankara’da 23 Nisan 1920 günü toplandılar. Mecliste oturacak sıralar yoktu O yıllar ülkemiz yokluk yoksulluk içindeydi. Milletvekillerinin oturduğu sıralar bir okuldan getirildi. Meclis gaz lambası ile aydınlanıyor, soba ile ısınıyordu. Top seslerinin Ankara’da duyulduğu zamanlarda bile meclis düzenli toplandı.
Ulusal Kurtuluş Savaşımızla ilgili bütün kararlar bu mecliste alındı. Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde ulusumuz dünyaya Ulusal Kurtuluş Savaşı dersi verdi. Ezilen uluslara kurtuluş yolunu açtı.
Bağımsızlık savaşının öncüsü olan kurtuluş savaşımız yeryüzünün öteki uluslarına örnek oldu.
23 Nisan 1920 ilk Büyük Millet Meclisi’mizin toplandığı gündür. 23 Nisan, ulusun yönetme yetkisini kullanmaya başladığı gündür.
Bu gün Milli Egemenlik Bayramı’mızdır.
23 Nisan dünyada kutlanan ilk çocuk bayramıdır. Atatürk’ün Türk çocuklarına armağan ettiği dünyada tek bayram 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dünyada hiçbir ülkede bulunmayan milli bir bayramdır.
23 nisan bir taraftan Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı egemenliğin ilan edildiği anlamlı gün, diğer taraftan “yarının büyükleri, geleceğin garantisi çocuklarımıza olan umudumuzdur..