Kozmik Radyo & Haber

İklimi değiştirmeyelim, kendimizi değiştirelim…

İklimi değiştirmeyelim, kendimizi değiştirelim…
293 views
27 Nisan 2022 - 14:46

“İklimi Değiştirmeyelim, Kendimizi Değiştirelim: Çevre Sorunları ve İklim Adaletsizliği” konulu seminer, Adana Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, önemli bilim insanlarının katılımıyla gerçekleştirildi.

Tarım ve Gıda Etiği Derneği’nin (TARGET) düzenlediği ve Adana Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen “İklimi Değiştirmeyelim, Kendimizi Değiştirelim-Çevre Sorunları ve İklim Adaletsizliği” başlıklı seminer, Adana Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirildi.

İklim değişikliği, iklim değişikliğini oluşturan nedenler, çevre kirliliği, su sorunu ile tüm bunların  tarım ve gıda sisteminde yarattığı problemlerin ele alındığı seminerde; geleceğin iklime duyarlı tarımının nasıl şekilleneceği, gıda hakkı ve adaleti, yoksulluk ve iklim krizi ile birlikte kelime haznelerine eklenen “çevresel ırkçılık” gibi yeni kavramlar hakkında konuşuldu.

Bilimsel sunumların yapıldığı ve oturumların gerçekleştirildiği seminere Adana Valisi Süleyman Elban ile Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da katıldı.

TARIMDA DOĞRU BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİ YAPILANMASI İHTİYACI OLUŞUYOR

Sırtını Toroslara dayayan Adana’nın ülkede su sorununu en az yaşayan illerden biri olmasına rağmen bu yıl su konusunda alarm verildiğini hatırlatan Vali Süleyman Elban, “İklim değişikliği, küresel ısınma ve kuraklık Çukurova’yı bile etkiliyor. Su ve gıda güvenliği, çevre kirliliği gibi konuların, dünyanın en önemli 3 ovasından biri olan Çukurova’da mutlaka bilimsel olarak ele alınması gerekiyor. Çevre kirliliği sorun oluşturuyor. İklim değişikliği nedeniyle bazı ürünler zarar görüyor. Tarımda doğru bitki-ürün çeşitliliği yapılanması ihtiyacı doğuyor” dedi.

BELEDİYE OLARAK ÜZERİMİZE DÜŞEN NE VARSA YAPACAĞIZ

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar da, bu konularda bilime kulak vermenin önemine değindi. Başkan Zeydan Karalar, “Bilim insanlarıyla birlikte böyle bir semineri Adana’da başlatmak bizim için onur. Katılımcı hocalarıma çok teşekkür ediyorum. İklim değişikliğinden bütün dünya etkileniyor. İnsanlık olarak doğaya hunharca davranmanın olumsuzluklarını yaşıyoruz. Kısa süre içinde tedbir alınmazsa daha büyük sorunlar oluşacak. Dünyada 2 derecelik ısı artışı oluştuğunda büyük felaketler yaşanabilir. Buzulların erimesi, bir çok yerleşim biriminin su altında kalmasına neden olabilir. Aslında tehlike büyük ve acilen bertaraf edilmesi gerek. Biz göreve gelir gelmez yetkimiz çerçevesinde bu konuda yapılandık ve şimdi bir daire başkanlığı oluşturuyoruz. İklim değişikliğiyle, küresel ısınmayla ilgili belediye olarak üzerimize düşen ne varsa yapacağız” diye konuştu.

ETKİLİ SUNUMLAR VE OTURUMLAR YAPILDI

Açılış konuşmalarının ardından sunumlara ve seminer oturumlarına geçildi. Tarım ve Gıda Etiği Derneği Başkanı Prof. Dr. Cemal Taluğ’un ve Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş’ın sunumlarından sonra ilk oturum gerçekleştirildi. Prof. Dr. Ruşen Keleş’in başkanlığını yaptığı 1. Oturumda Prof. Dr. Nesrin Çobanoğlu ve Prof. Dr. İlkay Dellal söz aldı.

Petek Ataman’ın başkanlığını yaptığı 2. Oturumda ise Bülent Şık ve Bediz Yılmaz konuştu.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.