Kozmik Radyo & Haber

Kütüphanelerimizde 219 bin 821 yazma eser var

Kütüphanelerimizde 219 bin 821 yazma eser var
87 views
05 Nisan 2023 - 12:49

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren yazma eserler kütüphanelerinde 219 bin 821 adet yazma eser ve 485 bin 981 adet matbu eser olmak üzere 705 bin 802 eserin bulunduğunu açıkladı.

Bakan Ersoy, bu eserlerin önleyici koruma yöntemleri kapsamında bulundukları kütüphanelerde ideal koşullar altında muhafaza edildiğini belirtti. 

YAZILI KÜLTÜRÜ KORUMAYA YÖNELİK ÇALIŞMALAR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı kültürü korumaya yönelik çalışmalarla ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığına soru önergesi verdi.

CHP Milletvekili Gürer, Bakan Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“Yazılı kültürü korumaya yönelik çalışmalarda kapsama alınan eser sayısı kaçtır?

Bu konuda bir düzenleme çalışması mevcut mudur?

Ülke genelinde envanter çalışması yapılarak yazılı ve dijital bütün eserler bilgilerine yer verilen “ortak eser veri tabanı” ile ilgili bir çalışma bulunmakta mıdır?”

KÜTÜPHANELERDEKİ TÜM MATERYALLER KORUMA ALTINDA 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Mehmet Nuri Ersoy, Milli Kütüphanenin, bünyesinde barındırdığı bütün materyalleri süresiz koruma kapsamında tahrip olmayacak şekilde muhafaza ettiğini, okuyucuya sunmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla faaliyetler sürdürdüğünü belirtti.

TAHRİP OLAN MATERYALLER ONARILIYOR 

Tüm materyallerin tasnif edilerek korunaklı depolara yerleştirildiğini, belirli kurallar çerçevesinde okuyucuya sunulduğunu anlatan Bakan Ersoy, nadir eserlerin, Dijital Koleksiyon Şube Müdürlüğünde dijitalleştirilmekte olduğunuve tahrip olmuş materyallerin ise Koleksiyon Koruma Şube Müdürlüğünde onarıldığını belirtti.

1498 KİTAP ONARILDI

Millî Kütüphane Koleksiyonunda bulunan nadir eserler ile diğer yayınların; yıpranma, bozulma ve tahrip olma durumlarında Koleksiyon Koruma Şube Müdürlüğünde restorasyon işlemlerine tabi tutulduğunu açıklayan Bakan Ersoy, “Şubenin Cilthane biriminde ise koleksiyona yeni dahil olan süreli yayınların ciltleme işleri yapılmaktadır. Cumhurbaşkanlığı Performans Programı kapsamında; 2021 yılında 16.935 yaprak nadir matbu eser restore edilmiş, 1.552 kitap onarılmış ve 7.448 süreli yayın cildi yapılmıştır. 2022 yılında ise 12.184 yaprak nadir matbu eser restore edilmiş,1.498 kitap onarılmış ve 8.481 süreli yayın cildi yapılmıştır” dedi.

9 MİLYON ESER DİJİTALLEŞTİRİLDİ 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Yazılı kültürü korumaya yönelik çalışmalarda; 2019 yılında 3.183.566, 2020 yılında 5.494.842, 2021 yılında 296.718, 2022 yılında ise 330.421 görüntünün dijitalleştirildiğini, toplam 9.305.547 dijitalleştirilmiş poz bulunduğunu açıkladı.

FİKİR VE SANAT ESERİ ENVANTERLERİ 

Ülkemiz fikir ve sanat eseri envanterinin oluşturulmasında önemli bir adım olarak görülen Telif Hakları Eser Veri Tabanının, Genel Müdürlüğün internet sitesi üzerinden 2019 yılında erişime açıldığını anımsatan Bakan Ersoy, “Bakanlığımızca uygulanan kayıt-tescil, bandrol gibi işlemlere tâbi eserlerin bilgilerinin yanı sıra, MESAM, MSG gibi başlıca müzik meslek birliklerinin repertuar kayıtlarını da içeren Eser Veri Tabanı; müzik, sinema, ilim edebiyat alanlarında üretilmiş eserlere ilişkin bilgilere tek bir noktadan erişim sağlamayı hedeflemektedir” diye konuştu.

YAZMA ESER KÜTÜPHANELERİNDE 705 BİN ESER 802 ESER VAR 

Yazma eser kütüphanelerinde 2021 yılı itibarıyla 219.821 yazma eser ve 485.981 matbu eser olmak üzere toplam 705.802 eserin bulunduğunu ifade eden Bakan Ersoy, bu eserlerin önleyici koruma yöntemleri kapsamında bulundukları kütüphanelerde ideal koşullar altında muhafaza edildiğini de vurguladı.

TÜRK DİL KURUMUNUN KURULDUĞU ANA EKSENLER 

Türk Dil Kurumunun, iki ana eksen üzerinde yürüttüğüne değinen Bakan Ersoy, bunların: Türk dili üzerinde araştırmalar yapmak ve yaptırmak ve Türk dilinin güncel sorunlarıyla ilgilenerek çözüm yolları bulmak olduğunu, kurumun bu kapsamda 1.515 yayınının bulunduğunu açıkladı. Gürer yazılı tarihin önemli kaynaklarında olan el yazması eserler ile dünden geleceğe önemli bilgilerin taşınmasına vesile olunduğu gerçektir. Bu bağlamda yurttaşların elinde varlığı olası dededen kalma el yazması eserlerinde araştırılıp gereken güncellemeler ile kültürel zenginliğin artırılması da sağlanmalıdır “ dedi. Özellikle yerel kültür için yöresel el yazma değerlerin kapsamlı araştırmalar ile derlenmesi olacağını ifade eden Gürer mevcutla yetinme yerine bu bağlamda daha çok araştırmanın ihtiyaç olduğuna da işaret etti.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.