“Çiftçinin ekonomik olarak tarlasına gidecek gücü kalmadı”

“Çiftçinin ekonomik olarak tarlasına gidecek gücü kalmadı”

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer “Adanalı çiftçilerin sulama birliklerine olan borçlarında yapılandırma düzenlenmesini ve faizlerin silinmesi” talebini kamuoyu gündemine taşıdı.

Orhan Sümer, “Çiftçinin ekonomik olarak tarlasına gidecek gücü kalmadı” dedi.

SULAMA BİRLİKLERİ, ÇİFTÇİNİN BORCUNDAN FAİZİ SİLMELİ

Orhan Sümer, “Çiftçinin ziraat odalarına olan aidat borçları ve odaların TZOB’a olan birlik payı borçları ile sulama birliklerine zamanında ödenmeyen su kullanım hizmet bedelleri yapılandırılarak 9 taksit ödeme imkanı olacağı söylenmişti. Ne yazık ki bu tam olarak gerçekleşmiyor. Bu gibi durumlarda borcu yüzünden çifçilerimiz haciz işleriyle uğraşmak zorunda kalıyorlar. Sulama Birliklerinin çiftçilerimizin lehine olacak şekilde uygulama geliştirmesi Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik krizde çok büyük destek sağlayacaktır. Özellikle Adanalı çiftçilerimiz bu durumun acilen çözüme kavuşturulmasını bekliyor. Aksi takdirde çiftçi toprağını terk etmeye mecbur kalacaktır” dedi.

 ÜRETİM MAALİYETİ ÇİFTÇİNİN SIRTINDA TAŞINAMAZ YÜK

Orhan Sümer, “Çiftçinin tarım yapabilmesi için gerekli ürünlerdeki fiyat değişimini gösteren tarımsal girdi fiyat endeksi 2023’ün 7 ayında sürekli olarak artış gösterdi. Artan maliyetler ve kuraklıkla mücadele eden çiftçi, tarımda merakla beklediği alım fiyatlarıyla hüsrana uğruyor. Çiftçiye devlet tarafından alım garantisi verilmeyince çiftçi mecburen malını tüccara satmak zorunda kalıyor. Hem üretim maaliyetini karşılamayan rakamlar ortaya çıkıyor. Hem de çiftçi zarar ediyor. İktidar çiftçinin sırtındaki küfeyi kaldırmasında mutlaka destek olmak zorundadır.

 BU DÖNEMDE TARIMA DESTEK VERMEK VATAN GÖREVİDİR

Orhan Sümer, “Türkiye o kadar büyük bir ekonomik kriz yaşıyor ki üretmek bu girdaptan çıkmanın tek yolu.  O Nedenle çiftçiye yapılan karşılıksız destekler, tarım sektörünün üzerindeki yükü azaltacak hamleler vatan görevi gibi algılanmalıdır.Tarımda üst düzey kalkınma yakalamış hiçbir dünya ülkesi bizim bugün yaşadığımız sorunları yaşamıyor. Türkiye’nin geleceğinde mutlaka gelişmiş üst düzey tarım yapabilen bir ülke olma zorunluluğu vardır. Aksi halde buğdayı bile ithal ettiğimiz bu düzen bizi felakete sürükleyecektir” dedi.

YORUM ALANI

Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.