CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Türkiye genelinde ve KKTC’nde, 889 bin 697 yatak kapasiteli 824 yurt bulunduğunu açıkladı. Bakan Osman Aşkın Bak, başvuru yapan öğrencilerin yüzde 98’inin yurtlara yerleştirildiğini bildirdi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üniversite öğrencilerinin barınma sorunlarını ve yükseköğrenim öğrenci yurtlarında yatak kapasitelerinin açıklanması istemiyle, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’a yazılı soru önergesi verdi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde, şu soruların yanıtlanmasını istedi:
“Bakanlığınızın kurum ve kuruluşlarına ait öğrenci yurdu sayısı kaçtır?
2022-2023 eğitim öğretim döneminde devlet yurduna yerleşen üniversite öğrencisi sayısı kaçtır?
Bakanlığınızın; 2023-2024 eğitim öğretim döneminde deprem felaketinin yaşandığı illerdeki üniversite öğrencilerinin konaklaması için gerekli önlemler alınmış mıdır?
2023-2024 eğitim öğretim dönemi öğrenci sayısına uygun yurt/konaklama olanağı mevcut mudur?
Belediyelerde öğrenci yurtlarının sayılarının arttırılmasına yönelik bir proje geliştirilmekte midir?
Ülkemizde bulunan öğrenci yurtlarının depreme karşı güvenirliliği kontrol edilmiş midir?”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Bakanlıklarının 81 il, 254 ilçe ve KKTC’de 824 yurtta 889 bin 697 yatak kapasitesi ile hizmet verdiğini bildirdi.
2022-2023 eğitim-öğretim döneminde, başvuruda bulunan öğrencilerin yüzde 98’inin yurtlara yerleştirildiğini açıklayan Bakan Osman Aşkın Bak, “Bakanlığımız tarafından yükseköğretim kurumlarının konumu ve öğrenci sayıları, mevcut yurtların kapasitesi, yurt başvuruları, başvuruların karşılanma oranları, binaların fiziki durumları ile sosyal ve bölgesel faktörler, Bakanlığın stratejik planı, iyileştirme programı, kalkınma planı, yıllık programlar, Cumhurbaşkanlığı programı ve eylem planları dikkate alınarak yurt ihtiyacı belirlenmekte ve gerekli planlamalar yapılmaktadır” dedi.
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, eski ve kullanım ömrünü tamamlamış yurtlar ile gençlik ve spor tesislerinde,Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda deprem güçlendirme, bakım ve onaranlarının düzenli olarak yapıldığını da belirtti.
Bakan Osman Aşkın Bak, yıkımına karar verilen ömrünü tamamlamış tesislerin yıkılarak modern, günümüz şartlarına ve Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğine uygun tesisler olarak yeniden inşa edildiğini anlattı.
Bakan Bak, mevcut binalarda ise ihtiyaç duyulması halinde yapılan deprem performans analizleri neticesinde gerekli çalışmaların yapıldığını da sözlerine ekledi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bulunduğu il dışında farklı illerde üniversite kazanan ya da okuyan öğrenciler için konaklama önemli bir sorun olmaya devam etmektedir. Okulların açılmaya yakın dönemde bu bağlamda taleplerde artmaktadır. Özellikle ekonomik kriz sonrası fahiş fiyatlara eren ev kiraları üniversite öğrencilerini devlet yurtlarına yöneltmektedir. Bakan başvuranların %98 yurtlara yerleştirildiği ifade etmektedir. Yurt başvuru sürecinde okul bölgesine yakın yurt arayışları ya da yedek olarak sıra bekleyenlerin varlığı yanında yurt çıkmadığı için arayış içinde başvuranların varlığı sorunun tümden ortadan kalkmadığı göstermektedir. Sistem hiçbir öğrencinin yurt talebinin yanıtsız kalmayacağı boyuta taşınmalıdır. Özel yurtlarda ve ev kiralarında konaklama üniversite eğitimi alanlar için önemli külfet durumuna ermiştir. Öğrencilerin sağlıklı koşullarda devlet yurtlarında barınmaları için gerekli tüm önlemler ve düzenlemeler okullar açılmadan sağlanmalıdır. Bakanlık verileri bu bağlamda yapılması gereken çalışmalarında olduğunu göstermektedir. Rakamsal olarak değerlendirildiğinde görülen yurt açığı önemlidir. Bölgelere göre bu sorun daha da büyük önem arz etmektedir. Tüm öğrenciler başvurduğunda yurtlarda konaklama olanağı sağlayacak yeterlilikte yurt yapılanması getirilmelidir” diye konuştu.