Kozmik Radyo & Haber

“Buğday üreticileri gibi mısır üreticileri de mağdur olmasın”

“Buğday üreticileri gibi mısır üreticileri de mağdur olmasın”
22 views
17 Ağustos 2023 - 15:58

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Türkiye mısır üretiminin yüzde 25’inden fazlasını karşılayan Adana’da çiftçilerin en az 9 lira ve üzerinde alım fiyatı beklediğini söyledi. Buğday üreticilerinin yaşadığı sorunların aynısını mısır üreticilerinin de yaşamaması çağrısını yineleyen Barut, “Mısırda üretim maliyeti kilogramda 7.5 liranın üstünde. Bir an önce alım fiyatı 9 lira ve üzerinde açıklanmalı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) depoları mısır üreticileri için hazırlanmalı, randevu sistemi iptal edilmeli ve mısır üreticisi buğdaydaki gibi mağdur edilmemelidir” dedi.

“ÇİFTÇİYİ DERT YAKIYOR”

Mısır hasadının sürdüğü Çukurova’da tarlalarda çifçilerle buluşan Ayhan Barut, “Son zamanlarda ülkemizde mevsim normallerinin üzerinde aşırı sıcak günler yaşıyoruz. Çukurova’da ise kavurucu sıcaklar var. Ancak üreticilerimiz sıcaktan değil dertlerinden yanıyor. Çünkü şu gördüğünüz güzelim mısır tarlası hasata gelmiş ve bölgemizde mısır hasatı son hızıyla sürüyor. Ancak üreticilerimizin ağzını bıçak açmıyor, kara kara düşünüyor. Nasıl düşünmesin ki, mısırla ilgili ne bir fiyat var ne de alan satan var” diye konuştu.

“ÇİLEYE SON VERİN”

Defalarca mısır üreticilerinin sorun ve taleplerine dikkat çeken Ayhan Barut, yine çiftçilerin feryadına kulak verip çözüm için yapılması gerekenlere dair şunları kaydetti:

“Bu sene, yani 2023 yılında bir kilogram mısırın maliyeti 7,5 lira ve üzerinde. Üreticinin satması gereken, yani eline geçmesi gereken fiyat ise minimum 9 lira ve üzerinde olmalıdır. Ancak serbest piyasada tüccarın çiftçiye vermiş olduğu mısır fiyatı kilogram başına 5,2 ile 5,5 lira arasında değişmektedir. Bu rakamlar tamamen zarardır. Çiftçi bu yüzden çok dertli, çok perişan ve maalesef işin içinden çıkamaz durumdadır. Ülkemizde yaklaşık 9 milyon ton civarında mısır tüketimi gerçekleştirilmektedir. Üretimimiz ise 6,5 milyon tondur. Aradaki 2,5 milyon tonluk farkı ise ithalat yoluyla karşılıyoruz. İşte buradan AKP iktidarına çağrı yapıyorum. Toprak Mahsulleri Ofisi marifetiyle bir an önce çiftçiyi kurtaracak fiyatı açıklayın. Toprak mahsulleri ofisi depolarını boşaltıp üreticinin mısırını vereceği şekilde hazır hale getirin. Randevu sistemini kaldırın aksi halde buğdayda yaşanılan mısırda da yaşanacaktır. Mısır üreticilerinin feryadını duyun, çiftçinin çilesine son verin.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.