Kozmik Radyo & Haber

“Her gün bir öğün narenciye suyu içilsin”

“Her gün bir öğün narenciye suyu içilsin”
20 views
14 Şubat 2024 - 11:19

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Meclis’te narenciye üreticilerinin sorunları ve taleplerine dikkat çekerek çözüm önerilerini paylaştı. Çok zor günler geçiren narenciye üreticilerine ton başına 3 bin lira destek verilmesini ve çiftçi borçlarının faizsiz en az 1 yıl ertelenmesini isteyen Barut, okullardan askeri kışlalara dek her yerde günde en az bir öğün portakal ve mandalina suyu tüketilmesi için iktidarın düzenleme yapmasını talep etti.

SALDIRIYI LANETLEDİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda narenciye için İYİ Parti tarafından verilen araştırma önergesi teklifi üzerine kürsüye çıkan Ayhan Barut, “Adana’da Büyükşehir Belediyemizde uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybeden Özel Kalem Müdürü değerli arkadaşımız Samet Güdük’e Allah’tan rahmet diliyorum, yakınlarına başsağlığı diliyorum, saldırıyı yapanları da kınıyorum ve lanetliyorum” dedi.

“SAĞIR SULTAN DUYDU, İKTİDAR DUYMADI”

Meclis’te defalarca narenciye üreticilerinin sorunlarına dikkat çektiklerini aktaran Ayhan Barut, “Burada narenciye ürünlerinin sorunlarını konuştuk, komisyonlarda konuştuk, çeşitli mecralarda konuştuk ancak Mısır’daki sağır sultan duydu, Tarım Bakanı, Ticaret Bakanı ve iktidar milletvekilleri maalesef bu sorunu hiçbir zaman duymadı ya da duymazlıktan geldi. Sorunlarını konuşacak narenciye üreticisi mi kaldı?” diye konuştu. Türkiye’nin yaklaşık 6 milyon ton olan yıllık narenciye üretiminin yüzde 75-80’inin Çukurova Bölgesi’nde gerçekleştirildiğini anımsatan Ayhan Barut, “2023 yılında yaklaşık 2 milyon ton narenciye ihracatı yapılmış, 1 milyar doların üzerinde gelir getiren ürün şu anda çiftçinin elinde perişan” şeklinde konuştu.

“ÇİFTÇİNİN SATAMADIĞI LİMON MARKETTE 20 LİRA”

Beraberinde Meclis kürsüsüne çıkardığı limon ve portakalları gösteren Ayhan Barut, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şu görmüş olduğunuz portakal ve şu görmüş olduğunuz limon dalında kaldı, çürüdü, üretici satamadı, sıfır liraya satamadı. Portakalı sezonunda 5 liraya elinden ancak çıkarabildi. Buraya gelirken buradaki marketlerden bunu aldım. Şu limon, sıfır liraya üreticinin satamadığı şu limon, burada 20 liraya satılıyor, şu da 25 lira ile 30 lira arasında satılıyor. Bu, Allah’tan reva mı? Gerçekten üretici çok zor durumda, üretici perişan, sorun çok fazla.”

TEK TEK ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ PAYLAŞTI

Narenciyede yaşanan sorunlara ve çözüm önerilerine ilişkin konuşmasına devam eden Barut, şunları kaydetti:
“Bugüne kadar hep narenciye üreticilerinin sorunlarını konuştuk. Benim, iktidara, Tarım Bakanına, Ticaret Bakanına bazı çözüm önerilerim var, bunları uygularlarsa narenciye üreticisi bir nebze olsun rahat eder diye düşünüyorum. Bu narenciye ürününün sorununun çözülmesi için üretilen narenciyelerin tüketiminin, iç tüketiminin artırılması lazım. Bunun için devletin, iktidarın acilen kamu kurumları, okullar, askerî kışlalar, fabrikalar gibi alanlarda 15 bardak, 20 bardak çay içiliyor. Hiç değilse her gün bir öğün narenciye suyu, portakal, mandalina suyu zorunlu hâle getirilmelidir. Narenciye ürünü bu portakal suyu lüks otellerde, tatil köylerinde, konaklama yerlerinde ekstra satılıyor; havalimanlarında bile 1 bardak portakal suyu 150 liraya satılıyor. Ekstra olmaktan çıkarmak gerekiyor, tüketim hâline dönüştürmek gerekiyor. Narenciye üreticisine destek verilmesi gerekiyor. Direkt üreticilere tonda en az 3 bin lira bir desteğin uygulanması gerekiyor. 2023 yılında narenciye üreticisinin Ziraat Bankasından kullanmış olduğu krediyi bir yıl faizsiz bir şekilde ertelemek gerekiyor. İhracatının önündeki engellerin kaldırılıp eğer Kuzey ülkelerindeki ihracat dolduysa Avrupa’nın diğer ülkelerine, Uzakdoğu pazarına, Çin pazarına, Ortadoğu ülkelerine narenciye ürününün ihracatının pazarının açılması gerekiyor. Narenciye üreticilerine destek verirsek ülkemiz için, bizim için en önemli olan bu gelirle önümüzdeki yıllarda narenciye üreticilerini rahatlatabiliriz. Üreticinin sesine feryat verin, üreticiyi destekleyin.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.