T.C. Adana Valiliği himayesinde, Vali Sayın Yavuz Selim Köşger’in katılımıyla gerçekleşen, Adana Sosyal Dönüşüm Projesi kapsamında, İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda “Sağlıklı Adımlar, Sağlıklı Seçimler” etkinliği düzenlendi.
Etkinlik, toplumun sağlık okuryazarlığını artırmak, bağımlılıkla mücadele konusunda farkındalık yaratmak ve dezavantajlı mahallelerde yaşayan bireylere yönelik sağlıklı yaşam alışkanlıklarını teşvik etmek amacıyla gerçekleşti.
Çukurova Kalkınma Ajansı’nda düzenlenen etkinliğe Vali Köşger’in yanı sıra İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halil Nacar, Proje Koordinatörü Reşan Arlıer, Yeşilay Adana Şube Başkanı Dr. Yunus Emre Yıldırım ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Vali Köşger etkinlikte gerçekleştirdiği konuşmada; “Bugün burada sadece Adana’nın ve ülkemizin değil, tüm dünyanın problemi olan bağımlılıkla mücadeleyle ilgili bir aradayız. Biz Adana’nın gençlerinden, insanlarından sorumluyuz. Adanalı hemşehrilerimizin çocuklarını sağlıklı bir şekilde yetiştirmeyi ve toplumumuza kazandırmayı öncelikle hedefliyoruz ve bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz ”dedi.
Bağımlılığın çağımızın ve tüm dünyanın problemi olduğunu vurgulayan Vali Köşger “Bağımlılık sadece bir noktadan gelmiyor. Birçok noktadan saldırı var. Çocuklarımızın ve gençlerimizin aklını çelecek birçok biçimi var. Biz ancak bu çok yönlü saldırıdan hep birlikte hareket ederek, aynı duyarlılığı göstererek üstesinden gelebiliriz. Çok katmanlı, taraflı ve detaylı bir iş bu. Bir tarafın gayretiyle üstesinden gelinecek bir sorun değil. Sokağın her yerine polis koyabiliriz ama sadece polis tedbiriyle bu işin üstesinden gelinmez, değerli anneler.” diyerek katılımcılara ‘En iyi narkotik polisi annedir’ sloganını hatırlattı.
Çocuğundaki en ufak bir değişikliği dahi en önce fark eden kişinin anneler olduğunu belirten Vali Köşger “Annelerimiz duyarlı bir şekilde çocuklarını takip ederse durumundan en erken haberleri olur. Babalar ve diğer aile fertlerinden önce çocuğundaki değişimi anneler fark etmelidir. Bu noktada annelerimizin dikkat etmesi gereken hususlar bu tarz programlarla sizlere anlatılıyor. Bu programların içeriklerini çeşitlendirerek yine sizlere ulaşmaya çalışacağız. Ama her programda sizlere çocuklarınızla ilgili uyaranların ne olduğu ve bu durumla nasıl başa çıkabileceğinizle ilgili önemli bilgiler verilecek. Sizden can kulağıyla dinlemenizi rica ediyorum.” dedi.
Konuşmasını “Bu çocuklar sadece sizin değil milletimizin ve devletimizin çocukları. Bizim ülkemizin geleceği bu çocuklar. Her bir gencimiz, her bir ferdimiz bizim için çok önemli. Sadece sizin değil milletimizin de istikbali söz konusu. O sebeple bu durumun üzerinde çok hassasiyetle durmalıyız. Bağımlılığın uyuşturucu, teknoloji, oyun…vb. birçok türü var. Çocuklarımızın, sizin ailenizin geleceği olmasını engelleyen, onların aklını çelen bir husustur. Dolayısıyla uyuşturucu bağımlılığı sadece çocuğun kendisini bitirmiyor. Çocuk böyle bir bağımlılığa alıştığı zaman bu durum önce anne-babasını, ailesini, mahalleyi, sokağı etkiliyor. Tedavi süreci çok uzun emekler sonrasında üstesinden gelinebiliyor. Ancak bu durumun üstesinden gelmek de çok kolay değil. 10 çocuktan 1’isini anca rehabilite edebiliyoruz. En kestirme yol, çocuklarımıza sahip çıkıp uyuşturucu dahil hiçbir bağımlılık türüne bulaşmamasını sağlamak. O noktada annelere, babalara, ailelere büyük iş düşüyor. Hep birlikte bu mücadeleyi yürütmemiz lazım”dedi.
Konuyla alakalı okul idarecilerimiz ve öğretmenlerimize de en az anneler kadar önemli görevler düştüğünü kaydeden Vali Köşger “Bu milletin geleceği olan o çocuklar size emanet ediliyor. O çocukların içinden gelecekte cumhurbaşkanı, bakan, vali, mühendis, bilim adamı çıkacak. Her bir çocuğumuza bunu düşünerek davranmanız lazım. Öğrencilerinizle göz hizasında temas kurun, her çocuğun başını okşayın. Her çocuğumuza özel ilgi gösterin. Siz öğretmenlerimiz, üzerinize düşen görevi yapmalı, çocuklarımıza hassas davranmalısınız. Çocuğun derdi olduğunda onunla ilgilenmelisiniz. O çocuklara sahip çıkmalısınız. Siz o çocuklara sahip çıktığınızda onlarla ilgili muazzam bir katkı sağlayacaksınız. Lütfen çocuklarla ilgilenin. Onların kabiliyetlerini tespit edin. Ona göre yönlendirin. Bu konuda biz bu proje kapsamında gereken desteği vermeye çalışacağız. Yeter ki çocuklarımıza sahip çıkalım, onları kurda kuşa yem etmeyelim. Bu milletin çocuklarına sahip çıkacağız. Bunun için de elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Çocuklarımızı hiçbir bağımlılığa bulaştırmadan sağlıklı bir şekilde yetiştirmemiz lazım. Evlilik öncesinde ve üniversiteyi bitirip meslek sahibi oluncaya kadar çocuklarımıza kol kanat germemiz lazım. Dışarıda çok kötü ve kontrolsüz bir ortam var maalesef. Dünya üzerinde bu riskli dönemden duyarlı davranarak gençlerini, çocuklarını koruyan devletler dünyaya hakim olacak. Çocuklarımıza, ülkemize hep birlikte sahip çıkalım.” dedi.