Kozmik Radyo & Haber

Öğretmenlik Yüksek Lisans Programı Belirsizliğini Koruyor

Öğretmenlik Yüksek Lisans Programı Belirsizliğini Koruyor
363 views
13 Ağustos 2021 - 10:22

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, 14 aydır çalışması yapılamayan ‘Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı’nı TBMM gündemine taşıdı. Önergeye yanıt veren eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Bakanlığımız ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı arasında halihazırda yapılan çalışmalar sonuçlandığında kamuoyu ile paylaşılacaktır” dedi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut,‘Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı’nı TBMM gündemine taşıdı.Milli Eğitim Bakanı (MEB) Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi veren Bulut, MEB Talim Terbiye Kurulu’nun 01/01/2021 tarihli ve 12 sayılı kararı ile Pedagojik Formasyon Sertifika Eğitimi Programı Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans programına dönüştürüldüğünü,ancak içerik çalışmalarının henüz yapılmamış olmasının öğretmen olma hayalleri kuran gençleri kaygılandırdığını kaydetti.

DÜZENLEME NEDEN YAPILMADI?

CHP’li Bulut, Bakan Selçuk’un yanıtlaması istemiyle,“Pedagojik Formasyon Sertifika Eğitimi Programı Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans programına dönüştürülmeden önce yeni sistemle ilgili bir planlama yapılmış mıdır? Düzenlemenin gecikmesinin sebebi nedir?,Pedagojik Formasyon Sertifika Eğitimi Programı Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans programı hangi üniversitelerde açılmıştır ya da açılması planlanmaktadır?, Tezsiz Yüksek lisans programına başvuru hakkına; hangi fakülte ve bölüm mezunları sahip olacaktır?, 2021 KPSS ile öğretmen olmaya hak kazanan ve formasyonu olmayan yeni mezunlar için bir düzenleme yapılmış mıdır? Yapılmadıysa, hak kayıpları nasıl önlenecektir?” sorularını yöneltti.

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Önergeye yanıt veren eski Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Önceden sertifikaya dayalı pedagojik formasyon eğitimi “Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı” şekline dönüştürülmüş ve 01 Ocak 2021 tarihinden önce pedagojik formasyon sertifika programını tamamlayanların kazanılmış hakları saklı tutulmuştur.Öğretmenlerin niteliğini artırmaya yönelik bu değişiklikle eğitim fakültesi mezunları haricindeki öğretmen adaylarının atama başvurusu yapabilmek için lisans eğitiminden sonra öğretmenlik meslek bilgisi Tezsiz yüksek lisans programını bitirme şartı getirilmiştir.Bu Tezsiz Yüksek Lisans Programına başvuru ve kabul şartları ile eğitimin hangi şartlarda gerçekleştirileceğini dair hususlar,Bakanlığımız ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı arasında halihazırda yapılan çalışmalar sonuçlandığında kamuoyu ile paylaşılacaktır” dedi.

14 AYDIR ÇALIŞMA TAMAMLANAMADI

Önerge yanıtını değerlendiren CHP’li Bulut, ‘Pedagojik formasyon’ yerine getirilecek ‘Öğretmenlik Yüksek Lisans Programı’nın başvuru, kabul ve eğitim şartlarının duyurulması için 14 aydır beklendiğini kaydetti. Bulut, öğretmen adaylarının bir senenin boşa gidecek olması ve yığılma nedeniyle kontenjan sıkıntısının yaşanacağı endişesini taşıdığını bildirdi. Halihazırda 700 bin atanamayan öğretmen olduğuna dikkat çekti. Bulut, öğretmen adaylarının dayanacak sabrı kalmadığını belirterek, MEB’in bir an önce çalışmayı güz dönemine yetiştirip kamuoyuyla paylaşmasıgerektiğini kaydetti.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.