CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, üniversitelerde uzun bir aranın ardından yüz yüze eğitime yeniden geçilmesiyle yaşanan barınma sorununu Meclis gündemine taşıdı. Devlet yurtlarının yetersiz,kiralık ev ve özel yurtların fahiş fiyatta olmasının öğrencileri mağdur ettiğini kaydeden Bulut, “İtibardan tasarruf etmeyen iktidar, öğrencilerin geleceğinden tasarruf ediyor. Yazlık-kışlık saraylara, Saray’ın müteahhitlerine bütçeden oluk oluk akıtılan halkın vergileri, geleceğimiz gençlerden esirgeniyor.TBMM, bu soruna kayıtsız kalmamalı” dedi.
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, üniversitelerde yüz yüze eğitime yeniden geçilmesiyle yaşanan barınma sorununun acilen ve kalıcı olarak çözülmesi amacıyla TBMM Başkanlığına Meclis Araştırma Önergesi sundu. Üniversiteli gençlerin sorunlarının en başında barınma geldiğini kaydeden Bulut, 2020 yılında üniversite okuyan öğrencilerin sayısının 7 milyon 940 bin 133 olduğunu, 7 milyon 320 bin 449’unun devlet, 608.123’ünün vakıf, 11.561’inin vakıf meslek yüksekokullarında öğrenim gördüğünü belirtti.
YURTLARIN KAPASİTESİ YETERSİZ
Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’ne bağlı yurt sayısının ise 773 olduğunu söyleyen Bulut, “Yurtsayılarının yetersiz olmasının yanı sıra yurtların toplam kapasiteleri de azdır. Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçesi içerisinden yurt yapımınayönelik ayırdığı kaynak talebi karşılamaktan uzaktır.2020’de KYGM yurtları, 800 bin kişilik kapasitesi ile öğrencilerin yalnızca yüzde 10’unun barınma ihtiyacını karşılayabilmiştir” dedi.
ÖĞRENCİLERİN GELECEĞİNDEN TASARRUF EDİLİYOR
CHP’li Bulut, “Her ile bir üniversite projesi” ile 2002’de 93 olan üniversite sayısının, 2020’de 203’e yükselmesinin, artan öğrenci sayısıyla birlikte KYK yurtlarının barınma ihtiyacını karşılamak için yetersiz olmasının, AKP iktidarları döneminde yeteri kadar yurt yapılmamasının, pandemi döneminde kiralardaki fahiş artışların özellikle yoksul ve dar gelirli öğrencileri mağdur ettiğini bildirdi. Öğrencilerin pandemi döneminde evlerini ve yurtları boşalttıkları için yaşadıkları şehirlerden kazandıkları üniversiteye döndüklerinde ne ucuza ev ne de boş yurt bulabildiğine dikkat çeken Bulut, “KYK, talebi karşılamayınca gençlerimiz yüksek ücretli özel yurtlara ya da güvencesiz ve denetimsiz olan tarikat/cemaat yurtlarına mecbur bırakılmakta. Okul bitince de KYK öğrenim kredi borçlarını ödemekle boğuşmakta. İtibardan tasarruf etmeyen iktidar, öğrencilerin geleceğinden tasarruf etmektedir. Yazlık-kışlık saraylara, Saray’ın müteahhitlerine bütçeden oluk oluk akıtılan halkın vergileri, geleceğimiz gençlerden esirgenmektedir”ifadelerini kullandı.