CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve ilaç firmaları arasındaki ıskonto sorununun hastaları ve eczacıları mağdur ettiğini söyledi. İlaç firmalarının keyfi bir şekilde ilaca uyguladıkları ıskontodan vazgeçebildiğini kaydeden Bulut, “Firmalar toplam 60’ın üzerinde ilaçtan SGK’ya yaptıkları ıskontoyu ya tamamen kaldırıyor ya da daha az uyguluyor. Hastaların hayati öneme sahip ilaçlar için ödedikleri fark ise cebinden çıkıyor. Eczacılar da hasta ve hasta yakınlarıyla karşı karşıya geliyor” dedi.
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve ilaç firmaları arasındaki kamu kurum indirimi (ıskonto) sorununu Meclis gündemine taşıdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Bulut, ıskonto sorununun hastaları ve eczacıları mağdur ettiğini söyledi.
FİRMALARIN KEYFİYETİ
SGK’nın ilacın yaşı, eşdeğer, referans olması gibi farklı etkenleri göz önüne alarak, ilaç firmalarından yüzde 41’lere varan ıskonto istediğini kaydeden Bulut, şöyle devam etti:
“Sağlık Uygulama Tebliği çerçevesinde her ilaç için ayrı ıskonto uygulanmaktadır. Bu ıskontolar reçete karşılama esnasında sözleşmeli eczaneler tarafından SGK’ya yansıtılmaktadır. Ancak firmalar daha sonra keyfi bir şekilde ekonomik koşulları gerekçe göstererek ıskontodan vazgeçebilmektedir.
FARK HASTANIN CEBİNDEN ÇIKIYOR
Firmalar, çoğu kronik hastalıklar için reçete edilen aralarında kanser, kalp ve damar hastalıkları, kan sulandırıcı ilaç, sakinleştiriciler, gebelikte alınan ilaçlar olmak üzere toplam 60’ın üzeri ilaçtan SGK’ya yaptıkları ıskontoyu kaldırdığı ya da daha az uyguladığı için, aradaki ciddi fiyat farkı ise hastaların cebinden çıkmaktadır. Hastaların bir kutu romatizma ilacı için ödediği tutar 132 TL’ye, insülin ilacı için 18 TL’ye, bir diyaliz hastasının reçetesinde fark bin 200 TL’ye kadar çıkmaktadır.
ECZACILAR, HASTA YAKINLARIYLA KARŞI KARŞIYA GELİYOR
İnsan sağlığını tehdit eden bu durum nedeniyle hem hasta hem de eczacı mağduriyet yaşamaktadır. Hastalar ilaca pahalı bir şekilde erişmekte, bu uygulamada sadece köprü görevi gören eczacılar da hasta ve hasta yakınlarıyla karşı karşıya gelmektedir.”
YASAL DÜZENLEME YAPILACAK MI?
CHP’nin eczacı kökenli Milletvekili Bulut, Bakan Bilgin’in yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
-İlaç firmalarının ıskontoya yönelik keyfiyetini engelleyecek yasal bir düzenleme yapılacak mıdır?
-Bakanlığınızın, hastalar için hayati öneme haiz ıskonto kapsamından çıkarılan ilaçlara erişimi için herhangi bir çalışması var mıdır?
-İlaç firmaları tarafından kaç ilaca ıskonto uygulanmaktadır? Bu ilaçlar hangileridir?
-İlaç firmaları son 1 yılda kaç ilaçtan ıskontoyu kaldırmıştır? Bu firmalar hangileridir?