Kozmik Radyo & Haber

Üreticilerimiz mağdur edilmesin

Üreticilerimiz mağdur edilmesin
134 views
26 Eylül 2022 - 11:43

Adanalı Pamuk üreticisi bu sene fiyatın en az 25 TL. olmasını istiyor.

İyi Parti Adana Milletvekili Metanet Çulhaoğlu erkenci pamuk hasadının başlaması nedeniyle yaptığı yazılı basın açıklamasında şu ifadeler yer verdi:

“Türkiye’nin ilk erkenci pamuk hasadı Adana’da başladı. Bu yıl şehrimizin genelinde 450 bin dönüm arazide ekilen pamuktan 200 bin ton rekolte bekliyor üreticimiz. Bu sene beyaz altında rekolte yüksek olsa da taban fiyatının belli olmayışı üreticimizi tedirgin ediyor. Adanalı pamuk üreticilerimiz bu sene fiyat beklentilerinin kiloda 25 lira olduğunu belirtmekteler. Bu fiyatın aşağısında açıklanacak bir fiyat sürdürülebilirliğin önünü keser. Adana’mızın denize yakın alanlarında elle hasadına başlanan pamuk, lifiyle tekstile, çekirdeğiyle yağ ve yem sanayisine, linteriyle kağıt sanayisine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne hammadde sağlıyor. Pamuğun ülkemiz için stratejik bir ürün olduğu mutlak surette göz önünde bulundurması gereken iktidar bunu bir türlü kabul etmemekte direnmektedir. Pamuk üretimi sadece tarımsal üretim olarak değil; ülkemizde ihracatı ve istihdamı gerçekleştiren çok önemli bir sektörün hammaddesi olmasına rağmen bunu kabullenmeyen bir iktidar var.

Zaten ülkemizdeki pamuk fiyatları, uluslararası fiyatlardaki gelişmelerden fazlasıyla etkilenmiş durumdadır. ABD’de ortalama lif pamuk fiyatı kilogramda 42,31 liradır. Türkiye’nin ABD’den pamuk lif ithalat fiyatı ise navlun dâhil kilogramda yaklaşık 52 liradır. Buna rağmen Ak Parti iktidarı pamukta uygulanan gümrük vergisini yüzde sıfır olarak açıkladı. Üretim sezonunun başından bu yana başta gübre, mazot, sulama ve sulamada kullanılan elektrik olmak üzere, girdi fiyatlarında yüzde 300’lere varan oranlarda artışlar yapan iktidardan 25 TL. fiyat açıklamasını beklemek üreticimizin hakkıdır. ABD ve Çin gibi başlıca pamuk üreticisi ve ihracatçısı ülkeler, üretimlerini önemli ölçüde destekliyor ve rekabette Türkiye’nin önünde bulunuyor. Ülkemizde de girdi fiyatlarındaki yüksek artışlar gözetilerek prim ve destekler artırılmalı ve üreticilerimiz korunmalıdır. İktidar ülkemizin son 20 yılda tarımsal alanda dışa bağımlılığını sürekli arttırmıştır. 2021 tarımsal ürünlerde yaklaşık 20 milyar dolar ithalat yapıldığını unutmamak gerekir. Sadece pamukta 2,5 milyar dolar değerinde ithalat gerçekleştirildi. Oysa düzgün tarım ve destekleme politikalarıyla pamuk üretimimizi arttırmamamız, paramızın da ülkemizde kalması içten bile değil. Ama yandaş ithalatçıları düşünüyor iktidar. Üreticinin üretime devam edebilmesi için maliyetin esas unsurları olan tohum, gübre, ilaç, mazot ve elektrik gibi temel unsurların sübvanse edilmesini sürekli gündemde tutmamıza rağmen iktidar bu çağrılarımıza kulaklarını tıkamakta, bildiğinden şaşmamaktadır.

Çiftçinin önünü görebilmesi için ürünün alım garantisinin olması gerekliliğini ve taban fiyatın hasattan önce belirlenmesi gerektiğini Genel Başkanımız Grup toplantılarımızda sürekli gündeme getiriyor. Üretimde, verimlilikte ve deneyimde çiftçilerimizin üstünlüğe sahip olduğu bu ürünleri, sektörde yer alan sanayicilerimizin de sahiplenmesi üretimin sürdürülebilirliği açısından önem taşıyor. Üreticilerimizin alın terinin karşılığını aldığı bir sezon olması en büyük temennimizdir.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi geldiği günden beri üreticilerimizi tarıma ve toprağa küstüren Ak Partiye çiftçilerimiz gerekli dersi sandıkta mutlaka hesabını soracaktır. Üreticimizin hak ettiğini alacağı günlere

Az kaldı.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.