Gürer: Belediye ve özel idare çalışanlarının mağduriyeti giderilmelidir

Gürer: Belediye ve özel idare çalışanlarının mağduriyeti giderilmelidir

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kamu kurumlarında 5 ay 29 gün çalıştırılan geçici işçilerin, kurum amirlerinin izni ile çalışma sürelerinin 9 ay 29 güne çıkarılmasına olanak tanıyan 696 sayılı KHK’dan belediye ve il özel idaresinde görevli geçici işçilerin yararlanamamasıyla oluşan mağduriyeti soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. 

Gürer’in önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, belediye ve il özel idarelerinin ilgili kanun kapsamının dışında olması nedeniyle bu kurumlarda çalıştırılan geçici işçilerin çalışma sürelerinin uzatılmasının kanunen mümkün olmadığını açıkladı. 

MAĞDURİYET GİDERİLECEK Mİ?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yönelttiği yazılı soru önergesinde, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yapılan düzenlemede 5 ay 29 gün çalışanlar için kurum amirinin izni ile çalışma sürelerinin 9 ay 29 güne kadar uzatıldığını anımsattı. 

Kamu kurum ve kuruluşlarında görevli geçici personelin bu haktan faydalanmasına rağmen belediyeler ve il özel idarelerindeki geçici işçilerin kapsam dışında tutulduğuna dikkat çeken Gürer, oluşan mağduriyetin giderilmesi için yeni bir düzenleme yapılıp yapılmayacağının açıklanmasını istedi. 

5620 SAYILI KANUNU 3’ÜNCÜ MADDESİ…

CHP Milletvekili Gürer’in önergesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yanıt geldi. Bakan Murat Kurum, konuyla ilgili olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan alınan bilgiyi paylaştı. Bakan Kurum, 24 Aralık 2017 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 696 sayılı KHK’nın 106’ıncı maddesi ile 4 Nisan 2007 tarihli Kamuda Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına veya Sözleşmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri, Geçici İşçi Çalıştırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun “Geçici iş pozisyonlarında işçi çalıştırılması” başlıklı 3 üncü maddesine üçüncü fıkranın eklendiğini belirtti.

Kanun Maddesine eklenen üçüncü fıkrada “İkinci fıkranın (a) ve (b) bentleri kapsamında vizelenen geçici iş pozisyonlarında çalışanların çalışma sürelerini, ilgili kurum veya kuruluşların talebi üzerine kurum, kuruluş, birim veya pozisyon itibariyle dört aya kadar uzatmaya Maliye Bakanlığı yetkilidir.” hükmüne yer verildiğini ifade eden Bakan Kurum, 

“Belediyeler ve il özel idareleri 5620 sayılı Kanunun 3’üncü maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında olmadığından, geçici iş pozisyonlarında çalışanların çalışma sürelerinin uzatılması Kanunen mümkün bulunmamaktadır” açıklamasında bulundu. 

BELEDİYELER VE ÖZEL İDARELER DE KAMU KURUMUDUR, DÜZENLEME YAPILABİLİR

Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise bazı kamu kurumlarında görev yapan geçici işçilerin 5 ay 29 gün olan yıllık çalışma sürelerinin, 2017 yılında çıkarılan ilgili kanunla ve amir izni ile 9 ay 29 güne çıkarıldığını belirterek, “Ancak özel idarelerde belediyelerde çalışan geçici işçiler bu haktan yararlanamadı. Belediyeler ve özel idarelerde birer kamu kurumudur. Kararname ile yapılacak bir değişiklikle belediye ve il özel idarelerinde çalışan geçici işçiler de bu kapsama alınabilir. Zira, geçici işçilerin en çok ihtiyaç duyulan kamu kurumları arasında il özel idareleri ve belediyeler bulunmaktadır” ifadelerini kullandı. 

YORUM ALANI

Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.