Kozmik Radyo & Haber

Kadın patates üreticisi, çaresizliğe isyan etti: “Biz bitiğiz, gerçekten bitiğiz.” dedi.

Kadın patates üreticisi, çaresizliğe isyan etti: “Biz bitiğiz, gerçekten bitiğiz.” dedi.
6 views
19 Ağustos 2024 - 10:54

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Altunhisar ilçesinin Yakacık bölgesinde patates üreticileriyle bir araya geldi ve patates üreticilerinin yaşadığı zorlukları yerinde inceledi. 

Gürer, üreticilerin durumu hakkında, “Bu yıl da patateste çiftçinin yüzü gülmedi. Yazlık patatesten de para kazanamadılar. Kışlık patates konusunda ise üretici çok kaygılı. Bugünden Toprak Mahsulleri Ofisi planlama yapmalı” dedi. 

ÇİFTÇİLER ZARAR EDİYOR

CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer’e dert yanan patates üreticisi Kadın bir çiftçi ise içinde bulundukları durumu, “Vallahi kardeşim, hasadımız yerde, gübremizin ücretini ödemiyor, ilacımızı ödemiyor. Biz buralarda sıcakta sürünüyoruz. Su makbuzumuz böyle olduktan sonra niye ekiyoruz, dikiyoruz? Bu halk, biz ekmezsek dikmezsek ne yiyecek? Çiftçimiz olmazsa halkımız ne yiyecek, ne içecek? Böyle ezik bir halde durursa biz bitiğiz, gerçekten bitiğiz” diyerek tarımsal üretimin sürdürülebilirliği konusundaki kaygılarını dile getirdi.

“TARLADA PATATES REZİL OLUYOR”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, raflardaki patates fiyatlarının düşmediğine, ancak tarladaki ürünün değer bulamadığına dikkat çekti: “Rafta patatesin fiyatı çok düşmüyor ama tarlada patates rezil oluyor. Üretici, ‘Bizim bu ürünümüz değer bulmazsa seneye niye ekelim?’ Mecburiyet karşısında ektik’ diyorlar.” dedi ve çiftçilerin zorunluluklar içinde üretim yapmaya çalıştığını ifade etti.

Kadın çiftçi ise bu durumu destekleyerek, “ 2 TL’ye patates verirsen işçiyi bile karşılamıyor. Sadece kaldırdığımız hasat bir işçiyi karşılamıyor.” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,, “Büyük bir sıkıntı var, bu konuda da  iktidar seyrediyorlar.” dedi

TARIMSAL SULAMA MALİYETLERİ VE ELEKTRİK FİYATLARI

Patates üreticisi Cumali Durak, ürünün değer bulmaması yanında artan giderlerden ve özellikle son elektrik zammı ile tarımsal sulama için kullanılan elektrik fiyatlarının yüksekliğinden şikayet etti. “Bu tarımsal sulamaya verilen elektriğin neden normal sanayi elektriği gibi verildiğini anlamıyorum. Normalde düşük olması lazım. Sulama kooperatiflerine baş gelemiyoruz. Su parasını 350.000 TL’ye ödüyorum. Geçen ay %38 zam yaptılar, suyun saatine 100 TL eklediler.” diyerek sulama maliyetlerinin çiftçiler için büyük bir yük haline geldiğini vurguladı. Patates bu yıl tarlada kaldı. Ürünü maliyetin altında veriyoruz. Seçtiriyoruz. Yarısı tarlada çöp oluyor. 2-3 lira patatesi satamadık. Bize sahip çıkan yok. Sıkıntı çok büyük. Yazlık patates hiç bu duruma düşmemişti. Girdiler durmuyor artıyor. Girdi fiyatları belimizi büküyor. Bizim ürettiğimiz ürün değeri düşüyor. Hayvansal ürünlerde de sorun var. Et, süt gibi ürünlerde çiftçinin ürettiği geri çekiliyor. Bu enflasyon çiftçinin sırtından mı düşecek Enflasyonu biz mi yarattıkta bizim üzerimizden enflasyon düşürülmek isteniyor. Borcumuz var. Borcumuzu ödeyemez duruma geldik” dedi.

Patates üreticisi ziraat mühendisi Rasim Yılmaz: “ Yazlık patates üretimi perişan oldu. Kışlık ekimde başlayacak kaygılıyız. Üretici patateslerine 2-3 TL arasında bir fiyat bulamadılar. Bu yaz plansızlık yüzünden, üretici olarak gübremizi boşa harcadık. Dolarlarımızı, paralarımızı boşa harcadık.2021’den bu yana gübre ve ilaç fiyatları tam 10 kat arttı. Ancak, patatesin fiyatı geçen yıla göre 10 kat düştü. Geçen yıl 18 TL olan patates, şimdi 2 TL’ye satılıyor. Durum bu kadar vahim “Dedi.

GÜBRE VE MAZOT FİYATLARINDAKİ ARTIŞA TEPKİ

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, gübre, tohum ve mazot fiyatlarındaki artışa rağmen iktidarın bu durumu izlemekle yetindiğini belirtti. “bakana da, Sayın Cumhurbaşkanına da sesleniyorum; gübre fiyatı artıyor, seyrediyorsunuz, tohum fiyatı artıyor, seyrediyorsunuz, mazot fiyatı artıyor, seyrediyorsunuz. Çiftçinin geliri düşüyor, seyrediyorsunuz. Gıdada önümüzdeki süreçte krizin derinleşmesine yol açacak süreci doğru yönetmiyorsunuz.” dedi.

ÜRETİM VE TÜKETİM ARASINDAKİ DENGESİZLİK

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, üreticinin masraflarının karşılanmamasının ve aracılık sisteminin yanlış yönetilmesinin, hem üreticiyi hem de tüketiciyi mağdur ettiğini vurguladı. “Üretici, ürettiği ürüne harcadığı masrafın karşılığını alabilmeli. Raftaki üründe aracılık sistemi doğru yönetilerek tüketicinin alacağı fiyat üzerine dönüşmeli. Şimdi, üreticisi kazanmayan, tüketicisi ‘ben alamıyorum’ diye dert yanan bir duruma geldik.” Dedi.

1999’DAN BU YANA PATATES ÜRETİMİNDE DÜŞÜŞ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’deki patates üretiminin yıllar içindeki düşüşüne dikkat çekti. “1999’da 6,5 milyon ton bu ülkede patates yetişiyordu. Bugün nüfusumuz 30 milyon arttı, patatesimiz 5,5 milyon ton. O da böyle tarlada heder oluyor. Çoğu ürün toplanmıyor. Geçmişte her sofrada patates yemeği tüketilirdi. En uygun fiyatlı ürünlerdendi. Üretim  çöp olmazdı” diyerek Üreticilerin tarlada kalan ürünlerinin toplanmadığını ve israfın arttığını vurguladı. “Yazıktır, günahtır, israftır. Ülkeyi bu duruma getirmek, geleceğimizi bugünden yok etmektir.” dedi.

ÜRETİCİ ÜRETMEZSE…

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçmiş dönemlerde Mısır’dan patates ithalatının Türkiye tarımı için olumsuz sonuçlar doğurduğunu söyledi.”Patateste Mısır’dan ithal gelmişti. O duruma mı düşsün? Üretici üretmesin de sorunlar mı katlasın?” diye konuştu.

ÇİFTÇİLERİN BORÇ YÜKÜ ARTTI

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, çiftçilerin borç yüküne ve ekonomik kriz karşısında yaşadıkları zorluklara dikkat çekti. “Çoğu çiftçinin kredi borcu var. 700 milyar lira bankalara şu anda çiftçilerin borcu bulunuyor. Piyasa borçlarıyla 800 milyara yakın çiftçi borçlu, tarla ipotekli, çoğu tarla kirasını verecek durumda değil.” diyerek tarım sektöründe yaşanan krizi gözler önüne serdi.

YETKİLİLERE ÇAĞRI: “SAHİP ÇIKIN”

Ömer Fethi Gürer, yetkililere acil önlem çağrısında bulundu. “Yetkililere sesleniyoruz, Niğde’de patates tarlada kaldı. Bir an önce önlem alın, kışlık patatese aynı duruma düşürmeyin, çiftçiye sahip çıkın.” dedi. Gürer, patates üreticilerinin yaşadığı sorunların çözümü için acil adımlar atılmasının şart olduğunu belirtti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise sulama suyunun bölgede büyük bir sorun olduğunu ve su bulunamayan yerlerde ürünlerin tarlada kaldığını belirtti. “Sulama suyu tüm bölgede sorun, bazı yerlerde su bulunamıyor. Bazı bölgelerde ise su bulunsa bile fiyatlar çok yüksek.” ifadeleriyle çiftçilerin karşılaştığı zorluklara dikkat çekti.

ÇKS SİSTEMİ SORUNLARI

Çiftçi Osman Başer . “Şimdi diyorlar ki çiftçiye destek veriyoruz. Ama tarla kira, desteği tarla sahibi alıyor, çiftçi değil. Bu yetkililerin Ziraat Odası veya İlçe Tarım Müdürlüğü’nün bu konularla ilgilenmesini istiyoruz,” dedi. Gürer ise, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ile ilgili yasal düzenlemelerin değiştirilmesi gerektiğini belirterek, “Kanunda ekim yapana destek verilir hale gelmesi gerekiyor. Tarla sahibi İstanbul’da oturup destek alıyor, ama burada üretici çiftçi bu destekten yararlanamıyor. Kim tarlaya ekim yapıyorsa desteği o almalıdır. Bu konuyu sık dile getirmemize rağmen iktidar çoğunluğu gerekli düzenlemeyi sağlamıyor .” dedi.

 Gürer, çiftçilerin yaşadığı sorunların çözümü için acil adımlar atılması çağrısında bulundu ve çiftçilerin sesinin duyulması gerektiğini vurguladı.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.