Kozmik Radyo & Haber

Gürer: “Gıda zehirlenmesi şakaya gelmez”

Gürer: “Gıda zehirlenmesi şakaya gelmez”
2 views
27 Kasım 2024 - 13:02

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, 2024 yılında yaşanan gıda zehirlenmesi vakalarına ilişkin verdiği yazılı soru önergesine, Sağlık Bakanlığı tarafından verilen yanıt, gıda güvenliği konusunun önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Gürer’in soru önergesi, 2024 yılı boyunca tespit edilen vakaların sayısından, bu vakaların kaynaklarına kadar birçok detayı içeriyordu.

GÜRER’İN SORULARI

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gıda zehirlenmelerine ilişkin yönelttiği sorularla, halk sağlığını tehdit eden bu önemli sorunun boyutlarını ortaya koydu. Gürer’in soru önergesinde yer alan sorular;

  1. 2024 yılı içerisinde tespit edilen gıda zehirlenmesi vakalarının sayısı nedir? Gıda zehirlenmesi sonucu hayatını kaybeden var mıdır?
  2. Tespit edilen gıda zehirlenmesi vakalarının başlıca kaynakları nelerdir? (Evde hazırlanan gıdalar, restoranlar, sokak satıcıları, vb.)
  3. 2024 yılında gıda zehirlenmesi teşhisi konulan hastaların en çok hangi ürünlerden zehirlendiği tespit edilmiştir?
  4. Gıda zehirlenmelerine maruz kalan kişilerin yaş ve cinsiyet dağılımı nasıldır?
  5. Gıda zehirlenmesi nedeniyle hastanelere başvuran kişi sayısı nedir? Bu başvuruların ne kadarı hastanede yatış gerektirmiştir?

BAKANLIĞIN YANITLARI

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu verdiği yazılı yanıtta, gıda zehirlenmelerine dair genel bilgiler sundu. Bakanlık, Ulusal Zehir Danışma Merkezi’ne (UZEM) gelen çağrılara göre, en sık görülen zehirlenme nedenlerini şu şekilde :”Diğer enfeksiyonlar ve/veya bozuk gıdalar, Yabani mantarlar, İçecekler, Gıda korumasında kullanılan kimyasallar, Kültür mantarları, Deniz ve su ürünleri, Tarım ilacı bulaşmış gıdalar, Botulizm zehirlenmesi”

Sağlık Bakanlığı, bu zehirlenmelere karşı sağlık çalışanlarına ve vatandaşlara danışmanlık hizmeti verildiğini belirtti. Ölüm istatistikleri konusunda ise yetkili kurumun Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) olduğu ve detaylı verilere www.tuik.gov.tr adresinden ulaşılabileceği ifade edildi.

“SORULARA YETERSİZ VE BELİRSİZ YANITLAR VERİLDİ”

Gürer, önergesinde 2024 yılı boyunca yaşanan gıda zehirlenmelerine dair çok sayıda soruya açık ve net yanıt beklediğini ifade etti. Ancak, Bakanlığın sadece genel bilgiler vererek ölüm istatistiklerini Türkiye İstatistik Kurumu’na yönlendirdiğini belirtti. CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gıda insan sağlığı doğrudan etkiliyor. Sağlık Bakanlığına bu bağlamda sorumluluk düşüyor. Ambalajlı sular dahi bakanlık kontrolunda. 2024 yılı içerisinde kaç kişinin gıda zehirlenmesi yaşadığı, bu vakaların hangi ürünlerden kaynaklandığı ve kaç kişinin bu nedenle hayatını kaybettiği gibi kritik sorulara doğrudan bir yanıt bakanlık verilmemiştir. Bakanlık, halk sağlığını ilgilendiren bu kadar önemli bir konuda kamuoyunu aydınlatmak yerine topu TÜİK’e atmayı tercih etmiştir. Ya zehirlenen sayısı çok ya Bakanlığın konuya hassasiyeti yok” dedi.

“BAKANLIK, SORUMLULUK ALMALI VE ŞEFFAF OLMALI”

Bakanlığın gıda zehirlenmesine ilişkin genel nedenleri sıralamakla yetindiğini vurgulayan Ömer Fethi Gürer, bu durumun halk sağlığı açısından kabul edilemez olduğunu belirterek, “Gıda güvenliği konusunda Bakanlığın çok daha kapsamlı çalışmalar yapması gerekirken, sorulara yüzeysel yanıtlar verilmektedir. Halkın sağlık sorunlarını çözmekle yükümlü olan bir Bakanlık, böylesine önemli bir konuda şeffaf bir şekilde bilgi paylaşmalı ve çözüm önerilerini ortaya koymalıdır. Zehirlenen sayısı ve zehirlenme nedenleri bilinmesi toplumsal bilinçlenmeye de katkı verir.” dedi.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.