Adana’da İŞKUR gibi çalışan ve hiçbir menfaat ve karşılık beklemeden insanlara iş bulan, bunları yaparken de insanları rencide etmemeye özen gösteren Adana Gıda Satıcıları Derneği, özellikle sosyal medyada fenomen olmaya devam ediyor. Sadece yardım amaçlı şiarla yola çıkan derneğin en büyük amacı, insanlara daha fazla nasıl katkı sağlamak adına çalışmak.
Adana Gıda Satıcıları Derneği Başkanı Müslüm Gündoğdu, başarılı çalışmaların ardından “Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır” diyerek, her bulundukları yardım da bir üst yardımı nasıl yapabiliriz, diye sürekli hedeflerini yükselttiklerini belirtti. Gündoğdu, dernek olarak en büyük özelliklerinin zorda ve mağdur durumda olan ailelere iş bulmanın ve bunu karşılıksız yapan tek dernek olduklarının altını çizdi.
Özellikle gençlerin iş beğenmeme konusuna da değinen Başkan Gündoğdu, “İş bulduğumuz bazı gençler iş beğenmiyorlar, hâlbuki işin kötüsü olmaz. Yeter ki siz çalışmayı sevin. Aslında en büyük sorunlarımızdan biri de bu, ülkede kalifiye eleman yetişmiyor. Herkes doktor, avukat, mühendis vs. olmak istiyor. Kalifiye eleman bulmakta da zorlanıyor” diye konuştu.
Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
Ortaokul ve lise eğitimim ardından 1999-2000 yıllarında askerlik, vatani görevimi yaptım. 2001 yılında satış temsilcisi olarak Adana’nın en köklü firmalarından Adana Eray Gıda tüketiminde iş hayatına başladım. 2010 yılında sektörün büyümesiyle üretici firma olan Adana Organize Sanayide faaliyet gösteren Sanpey Anadolu Bal Fabrikasında Adana, Osmaniye Bölge Müdürü olarak çalıştım.
Derneğiniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
2016 yılında firma sahibi ve sektörde bulunan arkadaşlarımızla birlikte Adana Gıda Satıcıları Derneği’ni kurduk. Bu derneği kurmamızdaki en büyük amaç pazarlama, sevkiyat, muhasebe gibi bölümlerdeki arkadaşlarımızın işsiz kaldıklarında onlara yardımcı olabilmek, cenazeleri, zor durumda kalmaları gibi durumlarda onlara destek olmaktır. En büyük özelliğimiz zorda olan mağdur olan ailelere iş buluyoruz ve bunu karşılıksız Adana’da yapan tek derneğiz.
Siz insanlara nasıl iş buluyorsunuz, bunu nasıl duyuruyorsunuz?
Hiçbir şekilde menfaat gözetmeden yola çıktık. Sosyal medyada işverenle işçiyi buluşturuyoruz, işverenin direk telefonunu yazıyoruz. Biliyorsunuz ki artık sosyal medya oldukça aktif kullanılıyor, bu yüzden bizlere gelen işleri biz de iş arayan arkadaşlara sosyal medya aracılığıyla direk paylaşıyoruz. Bu şekilde yüzden fazla kişiyi iş sahibi yaptık. Bir nebze olsun insanlara faydamız oluyorsa ne mutlu bize.
Bir de en büyük sorun aslında iş beğenmeyenler de var, özellikle gençler artık oturdukları yerden para kazanmak istiyorlar, siz ne düşünüyorsunuz?
Maalesef öyle, başımıza bu durumla ilgili çok olaylar geldi. İş bulduğumuz bazı gençler iş beğenmiyorlar, hâlbuki işin kötüsü olmaz. Yeter ki siz çalışmayı sevin. Aslında en büyük sorunlarımızdan biri de bu, ülkede kalifiye eleman yetişmiyor. Herkes doktor, avukat, mühendis vs. olmak istiyor.
YETİŞTİRECEK ELEMAN BİLE BULAMIYORUZ
Ara eleman bulmak şöyle dursun, yetiştirecek eleman bile bulamıyoruz. Biliyorsunuz ki geçmiş yıllarda meslek öğrenmek, altın bilezik olarak görülüyordu. Aileler, okullar tatile girdiğinde çocuklarının meslek öğrenmesi amacıyla, sanayiye ya da başka yerlere işe verirdi. Meslek öğrenmek, daha önce altın bilezik olarak görülüyordu. Artık, aileler çocuklarını sanayiye ya da başka işlere göndermez oldu. 4+4+4 eğitim sistemi nedeniyle, bunlar yaşanmaya başladı. Bu çocuk 18 yaşına geldiğinde, meslek öğrenmesi zorlaşır ve onu eğitmekte çok zorlaşır. Okullarda da, vasıflı ve tecrübeli kişi yetişmez oldu.
Zaten zor bir Covid-10 pandemi sürecinden geçiyoruz, artık hemen hemen bütün çocuklar evde uzaktan eğitim alıyor. Artık her şey o kadar zorlaştık ki, umarım bu belayı da en yakın zamanda atlatırız.
Evet, pandemi sürecinde de özellikle küçük esnaf oldukça zor günler geçiyor, esnafın desteklenmesi konusunda neler söylemek istersiniz?
ESNAFIN DAHA DA FAZLA DESTEKLENMESİ GEREKİYOR
Özellikle sanayi de faaliyet gösteren esnafın devlet tarafından daha fazla desteklenmesi gerekiyor. Bu şartlarda, esnaflar işlerini geliştirmesi ve yenilemesi mümkün değildir. Türkiye genelinde birçok esnaf kepenk kapatmak zorunda kalıyor. Küçük esnaf olmadığı sürece, büyük esnafta olmaz. Esnafın sorunlarını yıllardan bu yana dile getiriyoruz ama esnafın yanında duracak kimse yok. Esnaf için hiçbir şey yapılamıyorsa, en azından moral verilsin. Esnaf, sorunlarıyla baş başa bırakılmış durumda.
Yeni eleman yetişmiyor dediniz. Peki, gidişat ne olacak?
Eleman yetişmediği için herkes zarar görecektir. Bunun olumsuzluklarını 10-15 yıl sonra hissetmeye başlayacağız. En büyük zarar da, devletin olacaktır. Çünkü yeni işyeri açılmadığı takdirde, vergi alacak kimsede olmayacak. İşyeri kapandığında, yine devletin zararı olacaktır. Devletin kâr etmesi için teşvik etmesi gerekiyor. Teşvik olmayınca hiçbir şey olmaz.