Kozmik Radyo & Haber

“Belgesi olmayan işletme motor yağı değişimi yapamayacak”

“Belgesi olmayan işletme motor yağı değişimi yapamayacak”
341 views
22 Ekim 2020 - 12:20

Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne (Adana ESOB) bağlı Oto Motor Tamircileri Esnaf Odası Başkanı Muhittin Doğan, ‘Atık Yağların Yönetimi’ yönetmeliği uyarınca belgesi bulunmayan işletmelerin 1 Ocak 2021 tarihi itibarı ile yasal olarak motor yağı değişimi yapamayacaklarını söyledi.

Adana’da hizmet veren oto motor tamircisi esnafına Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü uzmanları tarafından, atık yağların yönetimi konusunda bilgilendirilme yapıldı.

Adana ESOB Eğitim ve Hizmet Binası Şehit Ömer Halisdemir salonundaki bilgilendirme toplantısının açılışında konuşan Oto Tamircileri Esnaf Odası Başkanı Muhittin Doğan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanarak, Kasım 2019’da Resmi Gazete’de yayımlanan ve 1 Ocak 2020 tarihi itibarı ile yürürlüğe giren ‘Atık Yağları Yönetimi’ yönetmeliği ile motor yağı değişimi yapılan işletmelerin kayıt altına alınması ve belgelendirilmesi şartı getirildiğini hatırlattı.

 Yönetmelik uyarınca motor yağı değişimi yapan işletmelere belge almaları için verilen sürenin 1 Ocak 2021 tarihinde sona ereceğini hatırlatan Başkan Doğan, “Çevre ve insan sağlığının korunması, doğal kaynakların verimli kullanımının sağlanması için atık yağ tanımında yer alan atık yağların geçici depolanması, toplanması, taşınması, rafinasyona tabi tutulması, enerji geri kazanımının sağlanması ve bertaraf edilmesine ilişkin teknik ve idari esaslar belirlendi. Buna göre motor yağı değişimi yapılan işletmeler, 1 Ocak 2021’e kadar atık motor yağlarının çevre ve insan sağlığına uygun şekilde değişimi amacıyla 5 yıl geçerliliği bulunan “Motor Yağı Değişim Noktası İzin Belgesi” almaları ve bakanlığın çevrimiçi programlarına kayıt olmaları gerekecek. İzin belgesi olmayan işletmeler yasal olarak motor yağı değişimi yapamayacak ve söz konusu işletmeler hakkında cezai müeyyideler uygulanacak. Üyelerimizin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları ve para cezalarıyla karşı karşıya kalmamaları için izin belgelerini almak için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekmektedir” dedi.

Başkan Muhittin Doğan’ın konuşmasının ardından, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü uzmanları Atık Yağların Yönetimi yönetmeliği, atık yağların toplanması ve kayıt altına alınması konularında katılımcıları bilgilendirdi. Uzmanlar sunumlarının ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.