Kozmik Radyo & Haber

Gürer: Engelliler Kanunu 15 yıldır tam uygulanmadı

Gürer: Engelliler Kanunu 15 yıldır tam uygulanmadı
362 views
04 Aralık 2020 - 11:06

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2005 yılında engellilerin sorunlarının çözümüne yönelik çıkarılan kanunun 15 yıldır hayata geçirilemediğini söyledi. 

Gürer, “Engelliler devletten sadaka değil, kendilerine iş olanaklarının sağlanmasını bekliyor” dedi. 

Engellilerin şehir hayatında karşılaştıkları engellerin ortadan kaldırılmasının kanuni zorunluluk olmasına rağmen gerekli düzenlemelerin yapılmadığına da değinen Gürer, engellilerin yaşamının iyileştirilmesi adına daha çok çalışma yapılması gerektiğini kaydetti.

ENGELLİLERİN  SORUNLARI ÇÖZÜLMELİDİR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, engelli bireylerin toplumda karşılaştıkları sorunlar ve beklentileriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

ENGELLİLER KANUNU 15 YILDIR HAYATA GEÇİRİLEMEDİ 

2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı Engelliler Hakkındaki Kanun’da yapılması gereken düzenlemelerin aradan 15 yıl geçmesine rağmen halen hayata geçirilemediğine de vurgu yapan CHP Milletvekili Gürer, “Engellilerin toplumsal yaşamın her alanında olabilirliğini sağlamak siyasal iktidarın görevidir. Yapılması gerekenler kanuni zorunluluk olmasına rağmen gerçekleştirilmiyor. 2005 yılında çıkan ilgili kanunda kamu kurumları, yollar, kaldırımlar, alt ve üst geçitler yeşil alanlar, sosyal tesisler kanun yürürlüğe girdikten en geç 7 yıl içinde engellilerin erişimine olanak sağlayacak şekilde düzenleneceği belirtiliyor. Bu süre birkaç kez uzatıldı. Ancak aradan geçen süreye rağmen bu düzenlemelerin ne yazık ki yapılmadığı görülüyor” dedi

ENGELLİ ERİŞİMİ VAR 

Türkiye genelinde engelli erişimi olan  kamu kurum ve kuruluşları olduğunu vurgulayan Gürer, “Halen MEB dahi tüm okullarda düzenlemeyi tamamlayamamış. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından  2019 yılında 196  okul daha engelli erişimine uygun düzenlenmiş. Bu zamana kadar engelli bireylerin erişimine olanak sağlayacak şekilde tüm kurum ve kuruluşlarda gerekli  düzenlemeler bitmiş olmalıydı, bu düzenlemeler olsun  tamamlanmalıydı” dedi.

ENGELLİLERİN KENT YAŞAMINDA KARŞILAŞTIKLARI SORUNLAR ÇÖZÜLEMEDİ 

Engellilerin kent yaşamıyla ilgili planlamaların yapılmasının da kanuni zorunluluk olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kaldırımların tekerlekli sandalye ve akülü engelli araçların geçişine uyun olarak düzenlenmesi gerektiğini, görme engelliler için kaldırımlara monte edilen sarı  levha işaretlerin de usulüne uygun olarak yapılmadığının görüldüğünü vurguladı. 

Engellilerin geçiş noktalarına araçların park edilemeyeceği, engelli araçları için ayrılan otopark noktalarına araç parkların yapılamayacağını anımsatan Gürer, bu kuralın çiğnenmesi halinde cezaların iki katına çıkarıldığını ancak doğru dürüst veri düzenlemesi olmadığı için ülkemizde kaç kişinin bu konuda ne kadar ceza aldığının bilinmediğine dikkat çekti. 

SADAKA DEĞİL, İŞ İSTİYORLAR 

Engellilerin toplumdan merhamet, devletten de sadaka beklemediğine vurgu yayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Atanamayan engelli sağlıkçılar, engelli öğretmenler ‘bize görev verin’ diyor. Kamuda engeliler için ayrılan yüzde 3’lük kotaya dahi uyulmuyor. Bu konuda TBMM Başkanlığına Kanun Teklifi vererek, yüzde 3 olan engelli çalıştırma kotasının yüzde 6’ya çıkarılmasını istedik. Bir an önce engelli öğretmen, sağlıkçı ve memur atamaları yapılmalıdır” diye konuştu. 

SPOR YAPAN ENGELLİLERE DESTEK SAĞLANMALI 

Türkiye’de resmi rakamlara göre 1.5 milyon olarak belirlenen engelli sayısının gerçekte 6 milyon civarında olduğuna da vurgu yapan Gürer, spor yapan engellilere tesis ve malzeme desteği verildiğinin açıklanmasına rağmen, engelli sporcuların kendilerine ulaşarak spor malzemesi ve konaklama gideri gibi yardım taleplerinde bulunduğuna işaret etti. 

DİNİ BAYRAMLARDA İKRAMİYE VERİLMELİ 

Engellilerin yaşamlarını idame ettirebilmeleri için sağlanan kısmi desteklemelerin yeterli olmadığına da işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Engellilere Ramazan ve Kurban Bayramlarında ikramiye verilmesini talep ettik. Çünkü ekonomik buhranda engelli ailelerinin bakım masraflarını karşılamakta zorlandıkları bir gerçektir. Devlet destek paketi sağlamalıdır. İlaç ve teknik donanım gibi giderler için düzenleme yapılmalıdır. İşitme engelli bireylerin, normal şartlarda duyabilmelerine olanak tanıyacak bir işitme cihazının 5 bin lira olduğu söyleniyor. SGK bu ücreti karşılamıyor” şeklinde konuştu.

ÖTV MUAFİYETİ HAKKI GERİ VERİLMELİ 

Son dönemlerde engelli bireylerin araç alımında ÖTV ve  MTV kotalı araçlar için vergi muafiyeti uygulamasıyla ilgili bir düzenleme yapıldığını ve bu düzenleme ile engellilerin bu konudaki haklarına sınırlama getirildiğini de anımsatan Gürer, düzenlemenin yeniden yapılması ve engellilerin ellerinden alınan haklarının iade edilmesi gerektiğini belirtti. 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.