Kozmik Radyo & Haber

İYİ Parti iktidarında hiç kimseyi aç bırakmayacağız

İYİ Parti iktidarında hiç kimseyi aç bırakmayacağız
312 views
08 Nisan 2021 - 14:15

İYİ Parti Adana Milletvekili Metanet Çulhaoğlu Mevsimlik Tarım İşçilerinin sorunlarını da çözeceklerini söyledi. İktidarın önce insana yatırım yapması gerektiğini anlamadığını ifade eden Çulhaoğlu, ne yeterince üretilebildiğini ne de vatandaşı mutlu edebildiklerini söyledi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Çulhaoğlu şunları kaydetti:

“Önce insana yatırım yapmaları gerektiğini bu iktidar bir türlü anlayamadı. Fevkalade verimli topraklar üzerinde yaşıyoruz. Ama ne yeterince üretebiliyor ne de üreten vatandaşımızı mutlu edebiliyoruz. Bu mutlu edilemeyen en önemli gruplardan biri olanMevsimlik tarım işçilerimizin, yani Yevmiyeci, konargöçer, yıl boyunca oradan oraya çalışmaya giden emekçi kardeşlerimizin sorunlarını ve çözüm önerilerimizi sizinle paylaşmak istiyorum.

Aylarca evinden barkından uzakta kalan garip emekçilerimiz. Onlar; Sigortasız, kayıtsız, güvencesiz, işverenin ve başlarındaki çavuşların, dayı başıların insafına terk edilen vatandaşlarımız. Onlar; Bu ülkenin en mağdur, en yoksun gruplarından olanlar. Soframızdaki yemeğimizde alın teri olan bu emekçilerimizin, tam sayısını bilemiyoruz, 1 buçuk milyon kişi civarında olduklarını tahmin ediyoruz. Kalkınma Atölyesi Kooperatifi’nin verilerine göre her ailede ortalama 7 çocuk var. Yani yaklaşık 200 bin aile. Çocukların çoğu okul çağında ama maalesef okula gitmiyor, gidemiyor. 14-15 yaşındaki çocuklarımız tarlada çalışıyor.

Peki bu vatandaşlarımız temel insan hakkı olan içme suyuna, temiz suya erişimleri var mı? Yok. Barınma hakkı, banyo, tuvalet, hijyen imkanları, insana yakışır durumda mı? Hayır. İhtiyaçlarını su tankerlerden, plastik depolardan, bidonlardan sağlanıyor. Barınma; Naylon, bez ve branda çadırlar ile sağlanıyor. Neredeyse hepsinin hali böyle. Çadırların yarısında elektrik yok. Gaz lambası veya fener ile aydınlatılıyor. Bazıları yılda 3-4 yere gidiyor. 1,5- 2 ay sonra tekrar başka bir yere gidiyorlar. Toplam çalıştıkları süre yılda 200 günü geçmiyor. Peki bu sürede ne kadar para kazanıyorlar? Yevmiye yetişkin için 80 lira, çocuklar için 40-60 lira arasında. Ailenin günlük geliri 200 lira civarında. Yani yıllık gelirleri aile başına 40 bin lira, kişi başına da, 4500, 5000 lira ediyor. Dikkat edin bu para aylık değil yıllık. Yani, kişi başına günlük, 13-14 lira düşüyor.Yani bu vatandaşlarımız Birleşmiş Milletler’in bütün dünyada yoksulluk sınırı saydığı günlük 2 doların bile altında kazanıyorlar

Çarşamba günü Grup toplantısında Genel Başkanımız Sayın Meral AKŞENER, O kardeşlerimizden biri olan Diyarbakırlı Ali Kaplan’ı milletin kürsüsüne çıkarttı ve O’da sorunlarını bizlere aktardı. Bende İktidara soruyorum; Bu ülkenin tarım emekçisinin, Afrika ülkelerinden bile daha az gelire sahip olmasını, nasıl oluyor da içinize sindirebiliyorsunuz? Yazıktır, günahtır. Çocuklarının okuma hakkı var, eğitim hakkı var.  İnsanca yaşama hakkı var. Kitap okuma, tedavi olma hakkı var. Sinemaya, tiyatroya, konserlere gitme hakkı var. Sosyal medyayı takip etme, dünyayı öğrenme hakkı var.Siz nasıl oluyor da onlara böyle bir yoksunluğu reva görüyorsunuz? Yazık değil mi bu insanlarımıza.

Bizde bu kardeşlerimize söz veriyoruz:

İYİ Parti olarak iktidara geldiğimizde mevsimlik tarım işçilerimizi de unutmayacağız. Bütün sorunlarıyla, birer birer ilgileneceğiz. Çavuşlar ve dayı başları dahil olmak üzere mevsimlik tarım işçilerini sigorta kapsamına alacağız. 5 yıl boyunca sigorta primlerinizi biz ödeyeceğiz. Geçmiş çalışmalarını belgelemeleri halinde geriye doğru borçlanma imkânı sağlayacağız. Borçlanma süreleri kadar, faizsiz olarak vadelendirme yapacağız. Kırsal hizmetler kapsamında mobil ve sabit konteynır barınma istasyonları kuracağız. Bu istasyonları istenirse belli sürelerle aynı ailelere tahsis edeceğiz. Her haneye mutlaka temiz içme suyu sağlayacağız. Elektrik enerjilerini imkân varsa, mobil yenilenebilir enerji istasyonları üzerinden, İmkan yoksa ortak elektrik şebekesi üzerinden sağlayacağız.

İlkokul ve okul öncesi çocukları için mobil okullar açacağız. Ortaokul ve lise eğitimi için taşımalı eğitim imkânı sağlayacağız. Her konteyner istasyonu için, geçici “Aile Planlaması” ve “Sağlık istasyonları” açacağız. Ev Ekonomisi eğitimleri vereceğiz. Gezici sinema, kütüphane ve kültür evleri hizmetleri sağlayacağız. Çalışma yerlerine gidiş gelişleri ve uzun yol seyahatleri için TARSİM üzerinden tarımsal risk ve kaza sigortalarını yapacağız.

Kısaca bu insanlarımızı sefaletin ve yoksunluğun boyunduruğundan kurtaracağız. Kendilerini yalnız ve çaresiz hissetmelerine engel olacağız. Kazançlarını aile başına en az “Asgari ücret düzeyine” çıkaracağız.Eksik kalan günleri olursa Tarım ve Orman Bakanlığı’ndaki benzer işlerde tamamlama imkânı sağlayacağız.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.