Adana Milletvekili İsmail Koncuk, sayıları 1 milyonu bulan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunlarının sorunlarının bugüne kadar görmezden gelindiğini,“İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın” düşüncesi ile mağduriyetlerinin giderilmesi için bir çalışma yapılmasının elzem hale geldiğini yaptığı açıklama ile ifade etti.
Koncuk, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Vedat BİLGİN tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını isteyerek verdiği soru önergesinde, İİBF mezunlarına verilen kadro sayısı mezun sayısı ve ihtiyaca uygun bir şekilde düzenlenmemektedir. Özellikle Gelir Uzman Yardımcılığı, Defterdarlık Uzman Yardımcılığı, SGK Denetmen Yardımcılığı, İl Göç Uzman Yardımcılığı gibi alımlar başta olmak üzere tüm KPSS A grubu ve İİBF’ye verilen B grubu alımlarında kontenjanların arttırılmasına yönelik çalışmanız var mıdır? diye sordu.
Gelir Uzmanlığı Yönetmeliği 35.Maddesinde “Uzman yardımcılığı safhası geçirilmeden uzman kadrosuna meslek dışından atama yapılamaz” ifadesi yer alırken, aynı şekilde 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 3. Maddesi Temel İlkeler’de A ve B grubu mesleklerin kesin sınırı çizilmiş ve her sınıfın kendi içinde yükselebileceği açıkken, kurum personeli Uzman Yardımcılığı safhasını geçmeden doğrudan özel bir sınavla neden uzman yapılmaktadır, yaşanan bu mağduriyetin ortadan kaldırılması için bir plan yapılması gerektiğini söyledi.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunlarının kariyer mesleklere geçişinde sınır, engel aranmaması ve 35 yaş engelinin kalkması ile ilgili bir planlama çalışması yapılmalıdır.
Adana Milletvekili Koncuk, son olarak, KPSS sınav merkez sayılarının pandemi döneminde artırılması, sınavların her ilde ve tek bir günde yapılması, sınava gitmek için başka bir şehre yolculuk sırasındaki bulaşıcılık riskini ortadan kaldırmak ve adayların daha az riskle kendi şehirlerinde sınava girmeleri için bir çalışma yapılmasının elzem olduğunu belirterek sözlerine son verdi.