Kozmik Radyo & Haber

ÇİFTÇİLERİMİZİN BORÇLARINI İKİ YIL FAİZSİZ ERTELEYİN

ÇİFTÇİLERİMİZİN BORÇLARINI İKİ YIL FAİZSİZ ERTELEYİN
228 views
09 Haziran 2021 - 16:11

İyi Parti Adana Milletvekili Metanet Çulhaoğlu Tarım Bakanına seslenerek, “Önerilerimizi dikkate alın” dedi. Çiftçilerle ilgili çözüm önerileri sunan Çulhaoğlu konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:

“İyi Parti olarak Tarım Bakanı’nı tekrar tekrar uyarıyoruz. Pandemi nedeniyle, uluslararası tahıl emtia piyasa fiyatları yüzde 50 civarında artmışsa içeride de pandemi ve kuraklık gibi iki olağanüstü durumla karşı karşıyaysanız, yani, bir arz sorununuz varsa o zaman kuraklıktan etkilenen çiftçimizi mutlak surette korumalısınız. Bu kadar net.  Bu işin şakası yok.

 Madem beceremiyorsunuz o zaman bizim dediklerimizi uygulayın.

 Bu konuda iktidarın yapması gerekenleri tek tek sıralıyorum.

*Kuraklığa maruz kalmış illerimizi tabii afet bölgesi ilan edin.  Kuraklık mağduru çiftçiyi iş akdi feshedilmiş işçi gibi kabul edip, 1 yıl süre ile asgari ücretten maaş verin.

*Bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine borcu olan çiftçilerimizin borçlarını 2 yıl faizsiz erteleyin.

*Kuraklık mağduru çiftçilerimizin BAĞ-KUR primlerini 1 yıl boyunca karşılayın.

*Elektrikle hububat sulaması yapan çiftçilerimizin, elektrik kullanım bedellerindeyüzde 50 indirim yapın.

*Bir an önce, güvenilir bir şekilde rekolte sonuçlarını açıklayın, bu sonuçlar üzerinden arz ve talep planlaması yapın. Arz eksiğini, iç tüketim ve un-makarna sanayi için ayrı ayrı değerlendirin.

 *Ürününü satmak durumunda olan bütün üreticilerin ürünlerini alın, sezon sonunda, “fark fiyatı” uygulaması yapın.

*Stokların önüne geçmek adına, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin daha aktif bir şekilde alıcı-satıcı pozisyonu almasını sağlayın.

 *Lisanslı depoları denetleyin, gerekirse ürün alım miktarlarını sınırlandırın. İç piyasanın eksik arz açığını Temmuz-Ağustos-Eylül döneminde uluslararası piyasaları kontrol ederek karşılayıp, iç piyasadaki arz-talep dengesini sağlayın.

*Dahilde İşleme Rejimi kapsamındaki tedarikçi ve sanayicilerin iç piyasayı bozucu stok ve alımlarının önüne geçin. Gerekirse sektörün korunması adına iç piyasa fiyatları üzerinden sübvansiyon uygulayın.

*Sektöre ivedilikle tedarik güvencesi verin. Sigorta yaptıklarınızın hasar tazminatlarını bir an önce ödeyin. Kuraklık eşik değeri ile müşterek sigorta öncesi verim değeri arasındaki yüzde 30’luk katılım payını yüzde 10’a çekerek uygulayın, farkı da devlet desteğinden karşılayın.

*Bir an önce, parsel bazlı kuraklık sigorta sistemine geçin. Kuraklıktan zarar gören ve TARSİM sigortası olmayan çiftçilerimizin zarar oranlarını acilen belirleyip tabii afet kapsamına alarak bu tespitleri bir an önce bitirin.

*2019-2020-2021 ekim dönemine ait tarımsal destekleme tutarlarının tamamını en geç Eylül ayı sonu itibariyle hesaplara yatırın.

*Ortalama verimler üzerinden çıkan hasar oranlarına göre çiftçinin ne kadar ürün zararı varsa bu miktarları hiç olmazsa açıkladığınız fiyatlar üzerinden tazmin edin. Yok, eğer bunları beceremiyorsanız O zaman da, en azından, dekar başına buğday için en az 185 lira, Arpa için en az 125 lira, Kırmızı Mercimek içinse 140 lira kuraklık primi ödeyin.

*Kaynaklarımızı sadece beton ekonomisi için değil, üretim sektörüne de sağlayın.

İşte iktidar bunları yapmadığı için üreticimiz de, milletimiz de perişan bir vaziyettedir. Bu nedenle milletimizin nefes alması, üreticimizin yüzünün gülmesi, 84 Milyonun geleceği için vatandaşından kopmuş bu ucube sistemden kurtulmanın tek yolu iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş demokratik parlamenter sistemdir.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.